Κύπρος: Ανακοινώθηκε η Δεύτερη Φάση του Προγράμματος Επιδότησης Αγοράς Ηλεκτρικών Οχημάτων

Κύπρος: Ανακοινώθηκε η Δεύτερη Φάση του Προγράμματος Επιδότησης Αγοράς Ηλεκτρικών Οχημάτων
energia.gr
Πεμ, 29 Δεκεμβρίου 2022 - 10:24

Το υπουργείο Μεταφορών της Κύπρου ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τη δεύτερη φάση του προγράμματος επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Το σχέδιο προσφέρει επιχορηγήσεις για την αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων με εκπομπές CO2 έως και 50 g/km, με κόστος 80.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για καινούργια αυτοκίνητα και 50.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα ανταλλαγής ενός παλιού οχήματος με επιχορήγηση που μπορεί να διατεθεί για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος ή, υπό προϋποθέσεις, για εισιτήρια λεωφορείου ή επιχορηγήσεις για ένα ηλεκτρονικό ποδήλατο.

Οι επιχορηγήσεις ξεκινούν από 10.000 ευρώ για ηλεκτρικά οχήματα ενώ η χρηματοδότηση για την ανταλλαγή παλαιών οχημάτων ανέρχεται σε 7.500 ευρώ.

Με προϋπολογισμό 10,16 εκατ. ευρώ, το σχέδιο θα καλύψει 2.518 επιχορηγήσεις για κάθε είδους οχήματα.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λάρνακα την Τετάρτη, ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου Γιάννης Καρούσος εξήγησε ότι η διαφορά αυτού του προγράμματος με το προηγούμενο είναι ότι, όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, δεν θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας και ο κόσμος δεν χρειάζεται να βιαστεί να υποβάλει αιτήσεις. αφού σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι ξεπεράσουν τον αριθμό των διαθέσιμων επιδοτήσεων θα γίνει κλήρωση.

Επίσης είπε ότι «υπάρχουν 17 κατηγορίες για τα ηλεκτρικά οχήματα με την επιδότηση να ξεκινά από τις 10.000 ευρώ, ενώ η επιδότηση για το πρόγραμμα απόσυρσης είναι 7.500 ευρώ».

«Για να υποβάλουν αίτηση, όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από πωλητή οχημάτων ότι έχουν ενημερωθεί για την τιμή του αυτοκινήτου», πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 9 Ιανουαρίου 2023, από τις 11 π.μ. έως τις 9 Μαρτίου 2023, στις 11 π.μ.

Για το πρόγραμμα απόσυρσης οχημάτων που δίνει έως και 7.500 ευρώ για ένα αυτοκίνητο, ο υπουργός είπε ότι «η σειρά προτεραιότητας θα είναι το παλαιότερο όχημα που θα συνταξιοδοτηθεί. Με άλλα λόγια, όσο πιο παλιό είναι το όχημα που αποσύρεται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εγκριθεί κάποιος».