Πιο Ακριβές και από το Πετρέλαιο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τη στιγμή που για τις περισσότερες επιχειρήσεις η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνεπάγεται αύξηση του κόστους, για τα στελέχη κάποιων βιομηχανιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανοίγεται η προοπτική «θεαματικής» ανάπτυξης.
Energia.gr
Δευ, 2 Ιουνίου 2008 - 01:03

Τη στιγμή που για τις περισσότερες επιχειρήσεις η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνεπάγεται αύξηση του κόστους, για τα στελέχη κάποιων βιομηχανιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανοίγεται η προοπτική «θεαματικής» ανάπτυξης.

Και καθώς όλο και περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι ακόμη και η τιμή βάσης του πετρελαίου θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ορισμένοι προμηθευτές εναλλακτικών πηγών ονειρεύονται μια εποχή στην οποία το πετρέλαιο θα έχει γίνει απλησίαστο καθώς θα έχει αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή του αργού.

«Σίγουρα πλησιάζει η δική μας ώρα», σχολιάζει ο Τζέρεμι Λεγκέτ, άλλοτε μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης και νυν πρόεδρος της βρετανικής εταιρείας ηλιακής ενέργειας Solar Century. Ο ίδιος προβλέπει πως «ο κόσμος θα έρθει να χτυπήσει την πόρτα μας καθώς η έλλειψη πετρελαίου βρίσκεται αρκετά κοντά».

Την ημέρα που το πετρέλαιο έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 135 δολαρίων το βαρέλι, την Πέμπτη 22 Μαΐου, τα παγκόσμια αποθέματα βρίσκονταν στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα εξαιτίας της ανησυχίας ότι το αυξανόμενο κόστος θα πλήξει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Από την αμέσως προηγούμενη άνοδό του την 1η Μαΐου, η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 20%. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ο δείκτης MSCI των μεγαλύτερων μετοχών του κόσμου έχει σημειώσει άνοδο 1,5%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ο ABN AMRO των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτινάχθηκε κατά 9,5%.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι σταθερή για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μετοχές των εταιρειών ηλιακής ενέργειας έκαναν βουτιά 50% τον Ιανουάριο, όταν οι επενδυτές κατελήφθησαν από το φόβο πως η πιστωτική κρίση θα καθιστούσε απρόσιτους τους ηλιακούς θερμοσυσσωρευτές και η υπερπαραγωγή του κλάδου θα υπερκάλυπτε τη ζήτηση. Οπως επισημαίνει ο Αμπίντ Καρμαλί, στέλεχος της Merrill, «επικρατεί προφανώς η ανησυχία πως είναι υπερτιμημένες οι μετοχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι επενδυτές διερωτώνται μήπως βρισκόμαστε ενώπιον φούσκας της πράσινης τεχνολογίας». Ο ίδιος τονίζει, ωστόσο, πως οι εξελίξεις «μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εναλλακτική ενέργεια θα είναι εμπορικά βιώσιμη πολύ πιο σύντομα από όσο πιστεύει ο κόσμος».

Σύμφωνα, πάντως, με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, ακόμη και μια τιμή τόσο υψηλή όσο τα 135 δολάρια το βαρέλι δεν καθιστά ανταγωνιστικές όλες τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο κ. Μπιρόλ επικαλείται το παράδειγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, το λεγόμενο ηλιακό PV. «Πρέπει να μειώσουμε σημαντικά το κόστος του», τονίζει. Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας χρησιμοποιεί τις προβλεπόμενες ετήσιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας -ως αναπόφευκτη συνέπεια των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου- για να υπολογίσει πότε θα έχει η ηλιακή ενέργεια την ίδια τιμή με τη συμβατική ηλεκτρική ενέργεια χωρίς, βέβαια, να επιδοτείται. Ο Κρίστερ Τρίγκεσταντ, αναλυτής της McKinsey, εκτιμά ότι η εξίσωση του κόστους της ηλιακής ενέργειας με εκείνο της συμβατικής θα είναι εφικτή το 2010 ή το 2011 στην Ιταλία και την Καλιφόρνια. Οπως, όμως, τονίζει ο κ. Μπιρόλ, με τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου, η αιολική ενέργεια έχει ήδη φθάσει σε αυτό το σημείο. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «πολλά σχέδια που βρίσκονται στην κατάλληλη περιοχή αποδεικνύονται κερδοφόρα μέσω του φυσικού αερίου».

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/05/2008)