Βρετανοί ειδικοί δήλωσαν την Τετάρτη ότι το 2022 θα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ένα χρόνο καύσωνα και ελάχιστες βροχοπτώσεις. Τα ευρήματα έρχονται καθώς περιοχές σε όλο τον κόσμο μπαίνουν στον κατάλογο αυτών που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα φέτος, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, που είδε τις καλλιέργειες

να μαραίνονται και τις δασικές πυρκαγιές να καταστρέφουν εκτάσεις γης. Φέτος είχε την «υψηλότερη ετήσια μέση θερμοκρασία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2014, όταν ο μέσος όρος ήταν 9,88 βαθμοί Κελσίου (49,78 βαθμοί Φαρενάιτ)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Met Office, η μετεωρολογική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από το 1884 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθένα από τα 10 χρόνια που καταγράφουν την υψηλότερη ετήσια θερμοκρασία σημειώθηκε από το 2002, σύμφωνα με τον οργανισμό πρόβλεψης.

"Το 2022 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ πολλοί θα θυμούνται την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού, αυτό που ήταν αξιοσημείωτο φέτος ήταν η σχετικά σταθερή ζέστη κατά τη διάρκεια του έτους", δήλωσε ο Mark McCarthy, επικεφαλής του Met Office. Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για το Κλίμα.

Κάθε μήνας εκτός από τον Δεκέμβριο ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο, είπε.

«Η ζεστή χρονιά είναι σύμφωνη με τις πραγματικές επιπτώσεις που αναμένουμε ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

«Αν και δεν σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αυξάνει τις πιθανότητες ολοένα και πιο ζεστών ετών τις επόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας και της Ουαλίας γνώρισε ξηρασία αυτό το καλοκαίρι μετά από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες καθώς και λίγες βροχοπτώσεις.

Παρόμοιες συνθήκες παρατηρήθηκαν σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη.

Η Γαλλία βίωσε επίσης την πιο ζεστή χρονιά από τότε που άρχισαν τα ρεκόρ, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας τον Νοέμβριο.

Καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ

Τον Ιούλιο, η Αγγλία έσπασε επίσης το ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών, όταν ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, ενώ ο Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός που έχει καταγραφεί στον νότο.

Το 2022 αναμένεται να είναι η πιο καυτή χρονιά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ξηρές συνθήκες είδαν κυρίως την πηγή του ποταμού Τάμεση να στεγνώνει και να μετατοπίζεται αρκετά μίλια προς τα κάτω.

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η παραδοσιακά πράσινη και καταπράσινη ύπαιθρος του έθνους μετατρέπεται σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ, καθώς τεράστιες εκτάσεις της νότιας, κεντρικής και ανατολικής Αγγλίας ξεράθηκαν.

Το Met Office ανακοίνωσε ότι και οι τέσσερις σεζόν του Ηνωμένου Βασιλείου το 2022 ήταν στις 10 θερμότερες που έχουν καταγραφεί.

Ο χειμώνας ήταν ο όγδοος πιο ζεστός, η άνοιξη ο πέμπτος, το καλοκαίρι ο τέταρτος και το φθινόπωρο το τρίτο.

Ο McCarthy τόνισε ότι οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 για μεγάλο μέρος του έτους, προσθέτοντας ότι αυτό "είναι κάτι που μπορούμε να αναμένουμε καθώς επηρεαζόμαστε όλο και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή".

Τα τελικά στοιχεία για το 2022 θα ανακοινωθούν από το Met Office σε μεταγενέστερη ημερομηνία.