Το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Hywind Scotland, λειτουργεί ήδη από το 2017. Στα πέμπτα γενέθλιά του, οι χειριστές του γνωστοποίησαν τι έμαθαν σε αυτό το διάστημα. Το Hywind Scotland, ένα πιλοτικό έργο που βρίσκεται στα ανοιχτά της ακτής του Peterhead, του ανατολικότερου σημείου στην ηπειρωτική Σκωτία, στο Aberdeenshire.

Αποτελείται από πέντε πλωτές ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 30 μεγαβάτ (MW). Παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει με ρεύμα 34.000 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μέγιστο ύψος κάθε στρόβιλου, από βάση σε τουρμπίνα, είναι 253 μέτρα (830 πόδια) και βρίσκεται σε βάθος νερού 95-120 μέτρα (312-394 πόδια). Έχει υποδομή τύπου σπαρ.

Ο χειριστής του πάρκου, ο νορβηγικός γίγαντας ενέργειας Equinor, ισχυρίζεται ότι το Hywind Scotland είναι το υπεράκτιο αιολικό πάρκο με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, επιτυγχάνοντας ένα συντελεστή χωρητικότητας ισχύος 54% κατά τη διάρκεια των πέντε ετών λειτουργίας του. (Για σύγκριση, το Κέντρο Βιώσιμων Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανέφερε ότι οι συντελεστές υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας «αναμένεται να φτάσουν το 51% έως το 2022 για νέα έργα».)

Η εταιρεία ανέπτυξε έναν πλωτό ελεγκτή κίνησης ανεμογεννητριών που εφάρμοσε στην Hywind Scotland. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία οδήγησε σε «παγκοσμίως κορυφαία απόδοση συντελεστή ισχύος», παρά την κίνηση των ανεμογεννητριών λόγω της επίπλευσης.

Ο Equinor λέει ακόμα ότι το πλωτό αιολικό Hywind Scotland έχει επιτύχει τον υψηλότερο μέσο συντελεστή από όλα τα υπεράκτια αιολικά πάρκα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Equinor έχει επίσης αναπτύξει ειδική εκπαίδευση για τεχνικούς της για αιολικά ξηράς ώστε να μπορούν να χειρίζονται και να συντηρούν το Hywind Scotland και επισημαίνει ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ατυχήματα κατά τη διάρκεια της σύνδεσης του πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου.

Ως πιλοτικό πλωτό αιολικό, το Hywind Scotland έχει λειτουργήσει ως πρωτοπόρο project, με πολύ μεγαλύτερα πλωτά αιολικά πάρκα να βρίσκονται τώρα στα σκαριά.

Για παράδειγμα, το Hywind Tampen της Equinor, το μεγαλύτερο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, παρέδωσε τα πρώτα φορτία ενέργειας τον Νοέμβριο. Είναι επίσης το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό της Νορβηγίας και όταν συνδεθεί στο δίκτυο το 2023, η Equinor θα λειτουργεί περίπου το ήμισυ της συνολικής ισχύος πλωτών αιολικών πάρκων παγκοσμίως.

Ν.Παλ.