Στο Ην. Βασίλειο Μεταφέρεται η Μάχη Κατά του Φόρου Υπερκερδών των Ενεργειακών Εταιρειών

Στο Ην. Βασίλειο Μεταφέρεται η Μάχη Κατά του Φόρου Υπερκερδών των Ενεργειακών Εταιρειών
energia.gr
Παρ, 30 Δεκεμβρίου 2022 - 16:53

Δεν είναι μόνο οι εταιρείες και όμιλοι πετρελαίου και διύλισης που αντιδρούν στην οδηγία της Ε.Ε., έκτακτου φόρου στην κερδοφορία τους, όπως η ExxonMobil που κατέθεσε αγωγή σε βάρος των Βρυξελλών. Σε ανάλογα νομικά μέτρα κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε η εταιρεία αιολικής ενέργειας, Community Windpower

προκειμένου να ματαιώσει την επιβολή έκτακτης εισφοράς, όπως έχει ονομαστεί, κατά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία χαρακτηρίζει «επιδρομή συντριβής» στα κέρδη του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η βρετανική εταιρεία αναφέρει πως κατέφυγε στις υπηρεσίες του λονδρέζικου δικηγορικού οίκου, Mishcon de Reya, με σκοπό να κινήσει τις νομικές διαδικασίες κατά της κυβέρνησης στην αρχή του νέου έτους, εφόσον δεν αποφασίσει να άρει την απόφασή της για την “έκτακτη εισφορά”.

Σημειώνουμε ότι ο νέος φόρος σε βάρος των προμηθευτών-παραγωγών ηλεκτρισμού, αναμένεται να τέθει σε ισχύ από πρώτης Ιανουαρίου, αν και είναι τουλάχιστον περίεργο ότι η διαδικασία έγκρισής του από τις νομοθετικές αρχές δεν θα κινηθεί πριν από την ερχόμενη /άνοιξη, όταν και θα συμπεριληφθεί στο σχετικό προϋπολογισμό.

Η επιβολή του φόρου ανακοινώθηκε κατά το Φθινοπωρινό  Σχέδιο Προϋπολογισμού, με το προσχέδιο του σχετικού Κανονισμού να δημοσιεύεται μόλις στις 20 Δεκεμβρίου.

Η Community WindPower υποστηρίζει ότι ο φόρος ύψους 45% στα έκτακτα έσοδα που φέρεται να αποκόμισε από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, σε συνδυασμό με τον ισχύοντα συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτοξεύει το συνολικό συντελεστή φορολόγησής της στο 70%!

Η βρετανική εταιρεία προχωρά όμως και σε ένα βήμα παραπέρα, καθώς παραπονείται ότι ενώ καλείται να καταβάλει τόσο υψηλούς φόρους, την ίδια στιγμή, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, που εγγράφουν τεράστια κέρδη χάρη στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, απολαμβάνουν πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

«Αυτό το μέτρο, όχι μόνο καταστρέφει τα “πράσινα” διαπιστευτήρια των Υπουργών της Κυβέρνησης, αλλά θα στερήσει, επίσης, εκατοντάδες εκατομμύρια στερλινών από επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, θα πλήξει καίρια τις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και θα γίνει αφορμή να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας», δήλωσε οργισμένα, ο Rod Wood, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.