Η Ευρώπη Προβάρει Σενάρια Αντιμετώπισης Blackout και Χρησιμοποιεί Εφαρμογές για Μείωση της Κατανάλωσης Ρεύματος

Η Ευρώπη Προβάρει Σενάρια Αντιμετώπισης Blackout και Χρησιμοποιεί Εφαρμογές για Μείωση της Κατανάλωσης Ρεύματος
energia.gr
Δευ, 2 Ιανουαρίου 2023 - 10:12

Ο χειμώνας στην Ευρώπη έχει φέρει τους φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας και τις επιχειρήσεις σε υψηλό συναγερμό για την αντιμετώπιση των κινδύνων γενικής συσκότισης, που ενισχύθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε ένα κέντρο ελέγχου στη Γλασκώβη, δεκάδες μηχανικοί και επόπτες εδώ και μήνες εκτελούν μια σειρά από «πρόβες», στις οποίες διακρίνουν τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσε να εκτυλιχθεί ένα μπλακ άουτ, αναφέρει η WSJ. Ο χειμώνας είναι πάντα επικίνδυνος στη Βόρεια Ευρώπη, δήλωσε ο Γκάι Τζέφερσον, επικεφαλής επιχειρήσεων για τα SP Energy Networks της ScottishPower στη Σκωτία, τη Βόρεια Ουαλία και την Αγγλία, αλλά 

οι φετινές προετοιμασίες ξεπερνούν την προετοιμασία για τις σφοδρές καταιγίδες της σεζόν. Αναπτύσσουν σχέδια όχι μόνο για ανεξέλεγκτες διακοπές ρεύματος, αλλά και για τον αυξημένο κίνδυνο προγραμματισμένων αποσυνδέσεων ή διακοπής λειτουργίας, που θα μπορούσε να παραγγελθεί από το Εθνικό Δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου για την εξισορρόπηση της προσφοράς και την πρόληψη πιο χαοτικών διακοπών.

«Προετοιμαστείτε για το χειρότερο, ελπίδα για το καλύτερο», είπε ο κ. Τζέφερσον.

Ήδη αυτόν τον χειμώνα, μία μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας έχει παγώσει περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η Γαλλία έχει υπομείνει ελλείψεις πυρηνικής ενέργειας, θέτοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ρευμα. Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας την έχει καταστήσει πιο ευάλωτη φέτος, αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ήπειρο ως μέρος του πολέμου της στην Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής, τα δίκτυα έχουν ως επί το πλείστον αντέξει. Οι προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας ενισχύονται από τις (μέχρι πρόσφατα) υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες λένε οι αναλυτές έχουν ωθήσει νοικοκυριά και εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ πέρα από τους επίσημους στόχους. Ο άνθρακας συμβάλλει επίσης στην κάλυψη των κενών.

Αυτό μείωσε εν μέρει την πίεση στο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Ωστόσο, σε ολόκληρη την ήπειρο, οι συνήθεις εποχιακές ανησυχίες για πιθανές διακοπές ρεύματος παραμένουν ενισχυμένες, με τους πιο κρύους μήνες να εξακολουθούν να πλησιάζουν.

Ορισμένοι πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάζουν τα δικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Για παράδειγμα, το νέο εμπορικό κέντρο Lippulaiva κοντά στο Ελσίνκι στεγάζει τη δική του μονάδα γεωθερμίας. «Μπορούμε να παράγουμε πολύ [ηλεκτρικό ρεύμα] μόνοι μας, ειδικά τώρα όταν σκεφτόμαστε διακοπές», δήλωσε η Kirsi Simola-Laaksonen, επικεφαλής πληροφοριών στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Citycon Oyj.

Το κέντρο Lippulaiva χρησιμοποιεί ένα σύστημα ευαίσθητων αλγορίθμων παρακολούθησης ισχύος και τιμολόγησης ως μέρος ενός αποκαλούμενου συστήματος μικροδικτύων για να καθορίσει τους καλύτερους χρόνους για την επιστροφή ηλεκτρικής ενέργειας στο δημόσιο δίκτυο, συμβάλλοντας ενδεχομένως στη μείωση της κατανάλωσης σε περιόδους αιχμής.

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης ενίσχυσε τη ζήτηση για τεχνολογία που βοηθά τους πελάτες να λειτουργούν με δική τους ισχύ, μειώνοντας το κόστος και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Philippe Delorme, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στη Schneider Electric SE, η οποία κάνει το σύστημα μικροδικτύων που χρησιμοποιείται από το εμπορικό συγκρότημα .

Οι εταιρείες βλέπουν τις τιμές της ενέργειας ως συνεχή κίνδυνο, είπε ο κ. Delorme. «Δημιουργεί ανισορροπία όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη».

Οι κίνδυνοι τροφοδοσίας της Ευρώπης είναι άνισα κατανεμημένοι, λένε οι ειδικοί, και θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την προθυμία ορισμένων χωρών να βοηθήσουν τους γείτονες που είναι πιο εκτεθειμένοι σε παγετό ή υποφέρουν από έλλειψη αερίου ή άνθρακα.

Η Γαλλία, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι πιο επιρρεπείς σε ελλείψεις πυρηνικής ενέργειας, ενώ η Γερμανία και η Πολωνία ενδέχεται να έχουν έλλειψη άνθρακα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στα τέλη του χειμώνα, σύμφωνα με εκτίμηση κινδύνου του Δεκεμβρίου από την Ενωση Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο. των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η Ιρλανδία και η Βόρεια Ιρλανδία υποφέρουν από την παλαιότητα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο και εξαρτώνται από τις εισαγωγές ενέργειας από την ηπειρωτική χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου, πράγμα που συνιστά κίνδυνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προβλήματα επάρκειας, λέει η ENTSO-E. Γενικά, η Ανατολική Ευρώπη εξαρτάται περισσότερο από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας καθώς και λιγότερο συνδεδεμένη με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθιστώντας την πιο ευάλωτη σε ακραίες καιρικές συνθήκες, δήλωσε ο Carlos Torres Diaz, επικεφαλής έρευνας αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στη Rystad Energy. συμβουλευτική εταιρία.

Το στενά διασυνδεδεμένο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης διαθέτει μεγάλες εκτάσεις υποθαλάσσιων καλωδίων και διασυνοριακών αγωγών. Τα ενεργειακά ελλείμματα σε μια χώρα μπορούν να επηρεάσουν τα γειτονικά κράτη.

Αυτό συνέβη νωρίτερα τον Δεκέμβριο με τη Γαλλία, συνήθως εξαγωγέα ισχύος στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες. Οι διακοπές του γαλλικού πυρηνικού αντιδραστήρα συνέπεσαν με το κρύο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Γαλλία έκανε εισαγωγές από όλα τα σύνορα, βασικά, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο», δήλωσε ο Gabriele Martinelli, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας ενέργειας στην εταιρεία παροχής δεδομένων Refinitiv. Η τιμή αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε σε υψηλό ρεκόρ στις 12 Δεκεμβρίου και ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας του Εθνικού Δικτύου έθεσε δύο εφεδρικές μονάδες άνθρακα σε κατάσταση αναμονής σε περίπτωση που η ζήτηση υπερβεί την προσφορά.

Στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η Amprion GmbH, ένας από τους τέσσερις φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς της χώρας, συντονίζει  τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για γειτονικές χώρες. Γερμανοί αξιωματούχοι ενέκριναν πρόσφατα αυξημένα φορτία μεταφοράς για ορισμένες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας , ενισχύοντας τη χωρητικότητα σε ώρες αιχμής, δήλωσε ο Gerald Kaendler, διευθυντής της εταιρείας Amprion. "Όλα αυτά τα μικρά μέτρα εφαρμόζονται τώρα για να πάρουμε πραγματικά το καλύτερο δυνατό από το δίκτυο", είπε.

Ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης της Γαλλίας για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει πυροδοτήσει εκτεταμένες συζητήσεις σχετικά με το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά για να αποφύγουν διακοπές ρεύματος, λένε οι εταιρείες ενέργειας και άλλοι αξιωματούχοι.

Το Réseau de Transport d'Électricité, ο φορέας εκμετάλλευσης συστημάτων μετάδοσης της Γαλλίας, προέτρεψε τους πελάτες να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή smartphone που ονομάζεται EcoWatt που παρέχει περιφερειακές προβλέψεις κατανάλωσης ενέργειας, με ειδοποιήσεις που πηγαίνουν από πράσινο σε πορτοκαλί ή κόκκινο, οι τελευταίες σηματοδοτούν διακοπές ρεύματος εάν η ηλεκτρική ενέργεια η κατανάλωση δεν μειώνεται.

Επισης η εταιρεία σούπερ μάρκετ Carrefour SA είναι μία από τις δεκάδες εταιρείες που έχουν ενταχθεί σε συνεργασία με την RTE για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, υποσχόμενη να μειώσει τη χρήση της από θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η εφαρμογή EcoWatt είναι επίσης διαδικτυακή και μεταδίδεται στη γαλλική τηλεόραση. Μέχρι στιγμής, οι ειδοποιήσεις έχουν παραμείνει πράσινες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του διαχειριστή του συστήματος μετάδοσης. Η RTE είδε μεγάλη αποδοχή της εφαρμογής, καθώς η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία μειώθηκε κατά 9% σε τέσσερις εβδομάδες στα τέλη του 2022.

Ν. Παλ.