και για τη θέρμανση των κατοικιών. Για τους νουνεχείς ειδήμονες και αναλυτές της αγοράς, η πολιτική απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα και η στροφή σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, αντί να μειώνει, αντιθέτως, αυξάνει την ανάγκη για περισσότερες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε άφθονες ποσότητες και σε ανταγωνιστικές τιμές, καθώς μόνο αυτά τα δύο καύσιμα μπορούν να διατηρήσουν, επί του παρόντος, τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλά επίπεδα.
Και αν για το 2022 και ενδεχομένως και το χειμώνα του νέου έτους που διανύουμε, η επάρκεια φυσικού αερίου και πετρελαίου θεωρείται σχεδόν βέβαιη, και οι λαοί της Ευρώπης δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις χειρότερες επιπτώσεις της κρίσης, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει και για το χειμώνα του 2023-2024, τουλάχιστον για όσο θα εφαρμόζονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και τα εμπορικά αντίμετρα της Μόσχας.
Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσημα ότι σταμάτησε να εισάγει ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει πως με αυτή την κίνηση μπαίνει ένας κόφτης στα έσοδα που συνεχίζει να αντλεί η Ρωσία για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο τερμάτισε όλες τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αποκόπτουμε τον Πούτιν από τη χρηματοδότηση του παράνομου πολέμου του και υποστηρίζουμε χώρες σε όλο τον κόσμο να μειώσουν τη δική τους εξάρτηση» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Foreign Office.
H «ηθική» διάσταση του ζητήματος δεν ανακουφίζει, όμως, την Ευρώπη, καθώς η απομάκρυνση από το ρωσικό φυσικό αέριο αποδεικνύεται μια ιδιαιτέρως επώδυνη επιλογή, τουλάχιστον σε συνάρτηση με τις πιθανές αρχικές προσδοκίες των κυβερνήσεων των χωρών της ηπείρου.
Και αυτό συμβαίνει καθώς ενώ οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω χερσαίων αγωγών, με τις οποίες καλυπτόταν το μεγαλύτερο τμήμα της ζήτησης πριν από το ξέσπασμα των μαχών, έχουν μηδενιστεί, προέκυψε η ανάγκη αύξησης των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου από την ίδια χώρα. Είναι ενδεικτικό της «δίψας» των Ευρωπαίων για ρωσικό LNG το γεγονός ότι σύμφωνα με την Wall Street Journal οι εισαγωγές από την Ε.Ε. είχαν αυξηθεί κατά 41% σε ετήσια βάση, τον περασμένο Αύγουστο.
Προφανώς, οι κυρώσεις έκρυβαν ένα νομικό παράθυρο που έκαναν δυνατή την αθρόα εισαγωγή ρωσικού υγροποιημένου αερίου, με τους Ευρωπαίους traders να υποστηρίζουν ότι οι μεταφορές LNG δεν καλύπτονται από τις τρέχουσες κυρώσεις της Ε.Ε. και ότι οι προμήθειες από την Ρωσία όπως και άλλους προμηθευτές, έχουν συμβάλει να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας.
Σημειώνουμε πως τα futures του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς TTF έχουν κατρακυλήσει τους τελευταίους μήνες και χθες έκλεισαν στα 77 ευρώ /MWh, χάρη σε ένα πλήθος παραγόντων, από την έγκαιρη πλήρωση των αποθηκών στην Ευρώπη, τον ηπιότερο του αναμενόμενου χειμώνα και την ύπαρξη μεγάλου αριθμού πλωτών εγκαταστάσεων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG σε όλη την ήπειρο. Ήδη δεκάδες δεξαμενόπλοια κατευθύνονται, η βρίσκονται αγκυροβολημένα ανοικτά αυτών των εγκαταστάσεων και αναμένουν τη σειρά τους να ξεφορτώσουν, γεγονός που συμβάλει στην περαιτέρω πτώση των τιμών του καυσίμου.