Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη οι συνεχείς ανατιμήσεις του πετρελαίου, που σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των ειδών διατροφής, δημιουργούν έντονες ανησυχίες για την εξέλιξη τομέων και κλάδων των οικονομιών και της αγοραστικής ικανότητος των πολιτών διεθνώς.

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη οι συνεχείς ανατιμήσεις του πετρελαίου, που σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των ειδών διατροφής, δημιουργούν έντονες ανησυχίες για την εξέλιξη τομέων και κλάδων των οικονομιών και της αγοραστικής ικανότητος των πολιτών διεθνώς. Στην Ισπανία, ειδικότερα, απεργούν χιλιάδες αλιείς πραγματοποιώντας και πορείες διαμαρτυρίας. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στην Γαλλία, την Ιταλία. Με απεργίες απειλούν στην Ισπανία και οι οδηγοί φορτηγών και ταξί από τις 8 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, χθες 7.000 αλιείς -κατά το BBC- πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Γεωργίας στην Μαδρίτη, όπου μοίρασαν ψάρια στο κοινό, ενώ συνδικαλιστικές ενώσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν τα λιμάνια. Μάλιστα, οι περαστικοί σχημάτιζαν ουρές γύρω από μικρά φορτηγά από τα οποία οι αλιείς μοίρασαν περίπου 20 τόνους αλιευμάτων, που ψάρεψαν προχθές, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους κρατούσαν πλακάτ που εικόνιζαν νεκρά ψάρια.

Ο επί κεφαλής της Συνομοσπονδίας Αλιέων της Ισπανίας, Χαβιέρ Γκαράτ δήλωσε ότι οι αλιείς διανύουν την χειρότερη κρίση των τελευταίων 100 ετών, και, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, προσέθεσε ότι οι τιμές της βενζίνης έχουν αυξηθεί τα τελευταία πέντε έτη κατά 320%.

Η τελευταία αυτή κινητοποίησις των αλιέων προστίθεται στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις στην Γαλλία, στην Πορτογαλία και το Βέλγιο, ενώ και οι οδηγοί φορτηγών διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Μικρότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλιέων έγιναν στην Βρετανία και την Δανία.

Στην Γαλλία, οι Αρχές προσέφεραν 100 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια στους αλιείς, προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους. Προχθές τα ξημερώματα η αστυνομία έδιωξε τους διαδηλωτές από τους λιμένες Φος-συρ-Μερ και Λαβερά, ενώ την ίδια ημέρα αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στο Λοριάν.

Αποκλεισμός λιμένος

Όμως, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αλιέων και των αγροτών συνεχίσθηκαν χθες, με τον αποκλεισμό του λιμένος της Χάβρης, αλλά και αποθηκών πετρελαίου στην κεντρική Γαλλία. Συγκεκριμένα, 20 αλιευτικά, που έπλευσαν από το Ονφλέρ, την Τρουβίλ και την Διέππη παρατάχθηκαν στον προλιμένα της Χάβρης, παρεμποδίζοντας έτσι οποιαδήποτε κίνηση στον λιμένα, τον δεύτερο σε μέγεθος της χώρας μετά της Μασσαλίας. Την ίδια ώρα, οι αγρότες απέκλεισαν έξι αποθήκες πετρελαίου στην περιοχή Ροδανού-Αλπεων στην κεντρο-ανατολική Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία περίπου 12.000 αλιείς κήρυξαν την Παρασκευή απεργία, κατόπιν σχετικής αποφάσεως της Federcoopesca, της μεγαλυτέρας ομοσπονδίας αλιέων της χώρας, καθώς η κυβέρνησις αρνείται να δώση έκτακτη βοήθεια.

Στην Γερμανία, η Ομοσπονδία Γερμανικών Καταναλωτικών Οργανώσεων ασκεί πίεση στην κυβέρνηση να επενδύσει 5 δις ευρώ στις δημόσιες μεταφορές και να διαθέσει 10 δισεκατομμύρια για την επιδότηση σπιτιών που εγκαθιστούν μηχανισμούς εξοικονομήσεως ενεργείας.

Ανέκαμψαν οι τιμές

Εν τω μεταξύ, ανέκαμψαν, χθες το απόγευμα, στα 128 δολάρια οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ενώ αρχικά είχαν υποχωρήσει στα 125 δολάρια. Και αυτό, γιατί η έρευνα που διεξάγει η ανεξάρτητη Αρχή για τις συναλλαγές σε παράγωγα εμπορευμάτων στις ΗΠΑ, για πιθανή χειραγώγηση τιμών από πετρελαϊκές πολυεθνικές, κατέστησε πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Παράλληλα, η ενίσχυσις της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου με το ευρώ επισκίασε την μεγαλύτερη πτώση, από το 2004, που σημείωσαν την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαΐου, τα εμπορικά διαθέσιμα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παραδόσεως Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού υπεχώρησε έως και στα 124,67 δολάρια το βαρέλι, για να ανακάμψει το απόγευμα στα 127,70 δολάρια, κερδίζοντας 1,08 δολάρια σε σχέση με την προχθεσινή τιμή κλεισίματος. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παραδόσεως Ιουλίου του αργού τύπου Μπρεντ υπεχώρησε έως και στα 125 δολάρια και ανέκαμψε το απόγευμα στα 128,66 δολάρια, κερδίζοντας 1,77 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο».

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 31/05/2008)