Στην υπογραφή μακροχρόνιας συμφωνίας κατέληξαν σήμερα, Τρίτη, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Bulgargaz, με την αντίστοιχη τουρκική εταιρεία, Botas. Ήδη από τις 23 Δεκεμβρίου ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας είχε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για τις σχετικές συνομιλίες με την τουρκική πλευρά

Στόχος των συνομιλίων ήταν η σύναψη συμφωνίας, ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου, για μακροπρόθεσμη πρόσβαση της Βουλγαρίας σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη γειτονική Τουρκία και τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου στα σύνορά της.

Με βάση τη συμφωνία, η Βουλγαρία αποκτά πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς LNG της Τουρκίας, καθώς και στο τουρκικό δίκτυο μεταφοράς αερίου, προκειμένου να μεταφέρονται ποσότητες έως τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 95% των αναγκών της βαλκανικής χώρας σε φυσικό αέριο, διέκοψε τις παραδόσεις στη Βουλγαρία τον Απρίλιο, αφότου η Σόφια αρνήθηκε να τις πληρώσει σε ρούβλια.

Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα αγοράς από τη χώρα ποσοτήτων αερίου «από όλους τους μεγάλους παραγωγούς παγκοσμίως» και την εκφόρτωσή τους στην Τουρκία, απ’ όπου στη συνέχεια θα μεταφέρονται στη Βουλγαρία.