Ποντάρουν στο Φυσικό Αέριο Λόγω Ακριβού Πετρελαίου

Πατάει γκάζι το φυσικό αέριο λόγω της έκρηξης της τιμής του πετρελαίου, και δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον τόσο των νοικοκυριών να συνδεθούν με τα υφιστάμενα δίκτυα όσο και των ξένων επενδυτικών ομίλων να συμμετάσχουν στις νέες εταιρείες διανομής που πρόκειται σύντομα να δημιουργηθούν.
Του Γιώργου Φιντικάκη
Δευ, 2 Ιουνίου 2008 - 05:07

Πατάει γκάζι το φυσικό αέριο λόγω της έκρηξης της τιμής του πετρελαίου, και δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον τόσο των νοικοκυριών να συνδεθούν με τα υφιστάμενα δίκτυα όσο και των ξένων επενδυτικών ομίλων να συμμετάσχουν στις νέες εταιρείες διανομής που πρόκειται σύντομα να δημιουργηθούν.

Άλλες 150.000 συνδέσεις υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να προστεθούν στις υφιστάμενες όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν οι νέες ΕΠΑ σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. Η τροφοδοσία των νοικοκυριών στις περιοχές αυτές με φυσικό αέριο αναμένεται να αρχίσει περίπου στο τέλος του 2009.

Πράσινο φως

Οι τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία, και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με το που θα δοθεί στη ΔΕΠΑ το πράσινο φως από την Κομισιόν, αναμένεται να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Σε μια τέτοια περίπτωση, και δεδομένου ότι το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΠΑ στις παραπάνω περιοχές είναι έτοιμο εδώ και καιρό, υπολογίζεται ότι σε περίπου 15 μήνες από σήμερα οι ανάδοχοι θα έχουν ολοκληρώσει τα δίκτυα εντός των πόλεων. Έτσι γύρω στον Σεπτέμβριο του 2009 αναμένεται να αρχίσει η παροχή αερίου στα πρώτα σπίτια, καταστήματα και εργοστάσια των περιοχών αυτών.

Δικαίωμα για 20 χρόνια

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί από τις νέες εταιρείες διανομής αερίου, προβλέπει- όπως και για τις υφιστάμενες- ότι η ΔΕΠΑ θα κατέχει το 51% και οι ιδιώτες το 49%. Η μόνη διαφορά με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο των νέων ΕΠΑ θα έχουν δικαίωμα αποκλειστικότητας στη διανομή του φυσικού αερίου το πολύ για 20 χρόνια, και όχι για 30 όπως συμβαίνει με τις υφιστάμενες ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας).

Πληροφορίες πάντως από τη ΔΕΠΑ αναφέρουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους ομίλους για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς των νέων ΕΠΑ είναι μεγάλο. Τόσο γιατί οι δυνάμει πελάτες φυσικού αερίου στις παραπάνω περιοχές υπολογίζονται σε 150.000 όσο και γιατί μια συνεργασία με τη ΔΕΠΑ συνεπάγεται πολλά παράπλευρα οφέλη, δεδομένης της αναβάθμισης της θέσης της Ελλάδας στον τομέα του αερίου μέσω των νέων αγωγών.

Ξένα ονόματα

Πρώτη και καλύτερη έχει εκδηλώσει στη ΔΕΠΑ προφορικό ενδιαφέρον για τις νέες ΕΠΑ η ιταλική εταιρεία Εni, αφού μετά την εξαγορά της Ιtalgas, έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά λιανικής του φυσικού αερίου, κατέχοντας το 49% των εταιρειών διανομής της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Σε προφορικό πάντα επίπεδο, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει στη ΔΕΠΑ η γαλλική Gas de France, η ισπανική Gas Νatural, καθώς και η ρωσική Gazprom, για την οποία ωστόσο είναι κάπως θολό το τοπίο ως προς το αν μπορεί να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς.

(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. 02/06/2008)