Η Ευρώπη ίσως δεν θα χρειαστεί να ανησυχεί πολύ για ενδεχόμενες ελλείψεις σε φυσικό αέριο τον χειμώνα του 2023 και το 2024

Έχοντας αποθέματα και με τη βοήθεια ενός ασυνήθιστα ζεστού καιρού, η Ευρώπη μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ενώ στο ξεκίνημα του 2022 καταγράφηκαν ασυνήθιστες ελλείψεις, το φυσικό αέριο που έχει αποθηκεύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τώρα υπερβαίνει τον μέσο όρο κατά 12,4 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η εξέλιξη έχει τρεις μεγάλες επιπτώσεις:

Πρώτον, με το 1/3 του χειμώνα να έχει τελειώσει, ο κίνδυνος να υπάρξουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο που θα οδηγήσουν σε πλαφόν στην κατανάλωση έχει υποχωρήσει. Δεύτερον, γίνεται ολοένα και πιο σαφές πως η Ευρώπη ίσως δεν θα χρειαστεί να ανησυχεί πολύ για ενδεχόμενες ελλείψεις σε φυσικό αέριο τον χειμώνα του 2023 και το 2024. Επίσης, τα 12μηνα προθεσμιακά συμβόλαια στο φυσικό αέριο έχουν μειωθεί στα 87 ευρώ η κιλοβατώρα από 142 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου και 300 ευρώ στις 26 Αυγούστου. Βέβαια, οι τιμές φυσικού αερίου παραμένουν ακόμη 4 φορές υψηλότερες από αυτές που ήταν πριν η Ρωσία ξεκινήσει να μειώνει τις ροές το 2021. Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη διόρθωση στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα μειώσει τον πληθωρισμό. Επιπλέον, θα αμβλύνει και τους δημοσιονομικούς κινδύνους, καθώς οι κυβερνήσεις χρειάζεται να πληρώνουν λιγότερες επιδοτήσεις προκειμένου να διατηρούν τα ενεργειακά κόστη για τους καταναλωτές σε πολιτικά ανεκτά επίπεδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα αναθεωρήσαμε την εκτίμησή μας για το γερμανικό ΑΕΠ το 2023 από -0,7% στο -0,4% και από -0,3% στο -0,2% για όλη την Ευρωζώνη. Πρόσφατα ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 47,8 μονάδες από 47,1 μονάδες τον Νοέμβριο και 46,4 τον Οκτώβριο. Κρίνοντας από τις απαντήσεις ειδικών που συμμετείχαν σε έρευνα, η μεταποίηση στην περιοχή της Ευρωζώνης κινήθηκε σε περιορισμένη αλλά ήπια ύφεση εν μέσω μείωσης των νέων παραγγελιών προς τα τέλη του 2022. Πάντως, κάποιες λεπτομέρειες για τον δείκτη PMI αφήνουν μερικά ενθαρρυντικά μηνύματα. Σύμφωνα με τον S&P, «οι προοπτικές είναι πιο ευοίωνες εν μέσω και κάποιων ενδείξεων επαναφοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας και της άμβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι προβλέψεις των επιχειρήσεων είναι θετικές για πρώτη φορά από τον Αύγουστο».

Σε ό,τι αφορά την Αμερική, τα πρόσφατα στοιχεία δεν αλλάζουν τις προβλέψεις. Καθώς η ζήτηση υποχωρεί, η αγορά εργασίας σταδιακά χάνει τη δυναμική της. Η αύξηση στις αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας δείχνει πως η αγορά εργασίας είναι ακόμη περιορισμένη, λιγότερο όμως από πριν.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")