Ο πορτογαλικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμων πηγές EDP Renovaveis δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα κινηθεί νομικά κατά των νέων φόρων που έχουν επιβάλει στις εταιρείες ενέργειας η Πολωνία και η Ρουμανία, όπου δραστηριοποιείται και η ίδια

Όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρουμανία και η Πολωνία ψήφισαν πρόσφατα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ανάκτηση μέρους των εσόδων που έχουν αποκομίσει οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ως απόρροια της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, προκειμένου να στηρίξουν τους καταναλωτές που πλήττονται από την άνοδο των λογαριασμών ενέργειας.

Η EDP Renovaveis σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πιστεύει πως τα μέτρα και στις δύο χώρες δεν ακολουθούν την αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάκτηση μόνο των πραγματοποιηθέντων εσόδων από την αγορά, προσθέτοντας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη την αντιστάθμιση των τιμών και έτσι φορολογούν τις εταιρείες όπως η EDP Renovaveis για κέρδη που δεν έχουν αποκομίσει στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το Reuters.

"Η EDP θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για να συμβάλει στην επιστροφή σε ένα κράτος δικαίου που μπορεί να υποστηρίξει τις απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτές τις χώρες και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η εταιρεία, χωρίς να διευκρινίσει τις νομικά μέτρα θα λάβει ή σε ποιο δικαστήριο θα απευθυνθεί.

Σύμφωνα με την EDP Renovaveis, οι νέοι φόροι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε "παράλογες πληρωμές" και δυνητικό κόστος περίπου 300 εκατ. ευρώ (320 εκατ. δολάρια).

Σημειώνεται ότι η EDP Renovaveis λειτουργεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ισχύος 697 μεγαβάτ (MW) στην Πολωνία και 521 μεγαβάτ (MW) στη Ρουμανία.

(από capital.gr)