Το Κίεβο αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριλάβει τη ρωσική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Rosatom στον επόμενο γύρο των κυρώσεών της αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας

Όπως ανέφερε ο Ντένις Σμίχαλ μετά το πέρας συνομιλιών στο Κίεβο με τον Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας θα υποστεί κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία πριν από 10 και πλέον μήνες.

Η Ρωσία έχει υπό την κατοχή της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον περασμένο Μάρτιο και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα τον περασμένο Οκτώβριο μεταφέροντας τον έλεγχο του εργοστασίου από την ουκρανική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom σε θυγατρική της Rosatom. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η κίνηση ισοδυναμεί με κλοπή.

«Εργαζόμαστε ενεργά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να παράσχουμε στήριξη σε τέσσερις τομείς: την αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, την προμήθεια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, τις ευκαιρίες για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο Σμίχαλ σε μήνυμά του στο Telegram.

«Αναμένουμε ότι το 10ο πακέτο (κυρώσεων της ΕΕ) θα περιλαμβάνει περιορισμούς σε βάρος της πυρηνικής βιομηχανίας της Ρωσίας, ειδικότερα της Rosatom. Ο επιτιθέμενος πρέπει να τιμωρηθεί για τις επιθέσεις κατά της ενεργειακής βιομηχανίας της Ουκρανίας και τα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος».

Αν και η ΕΕ έχει προοδευτικά αυστηροποιήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έχει επιβάλει άμεσα κυρώσεις στη Rosatom.