Η Ευρώπη θα επιβιώσει τον φετινό χειμώνα χωρίς μεγάλα προβλήματα, εάν οι χώρες συνεχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια. Τα σλοβακικά νοικοκυριά θα σωθούν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, οι εταιρείες θα έχουν περισσότερα προβλήματα, δήλωσαν οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας σε έρευνα που διεξήγαγε η εφημερίδα Denník N. Οι περισσότεροι από τους εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι πιο σταθερές με το φυσικό αέριο

 και όχι μόνο λόγω του σχετικά ζεστού καιρού. Θετικό ρόλο παίζουν επίσης η μειωμένη κατανάλωση, οι καλά γεμισμένες δεξαμενές αποθήκευσης, η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ανώτατο όριο τιμών, η εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου και η σχετικά σταθερή ροή ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Κριστιάν Τάκατς πιστεύει ότι η τιμή του φυσικού αερίου φέτος δεν θα είναι υψηλότερη από 180 ευρώ ανά MWh.

Ο αναλυτής εμπορευμάτων της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν, προβλέπει ένα εύρος από 90 έως 130 ευρώ. Ωστόσο, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν να είναι πολύ ευμετάβλητες, ιδίως σε περιοχές όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο της συνολικής παραγωγής.

Οι ειδικοί, ωστόσο, ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα. Σημαντικός παράγοντας θα είναι η κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες. Όσο περισσότερο αέριο παραμένει στις δεξαμενές, τόσο καλύτερη θα είναι η θέση εκκίνησης τον επόμενο χειμώνα.

euractiv.gr