Αυστηρότερες Ποινές για τους Κλιματικούς Ακτιβιστές Θέλουν οι Αυστριακοί Συντηρητικοί

Αυστηρότερες Ποινές για τους Κλιματικούς Ακτιβιστές Θέλουν οι Αυστριακοί Συντηρητικοί
energia.gr
Τετ, 11 Ιανουαρίου 2023 - 13:10

Με τις τοπικές εκλογές να πλησιάζουν, οι αυστριακοί συντηρητικοί που θέλουν να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους ως προς το «νόμο και την τάξη» θέλουν να πατάξουν προληπτικά τους ριζοσπάστες ακτιβιστές του κλίματος, κάτι που οι νομικοί θεωρούν προβληματικό. Οι μεγαλύτερες εκλογές της Αυστρίας το 2023 έρχονται. Στις 29 Ιανουαρίου, οι κάτοικοι της Κάτω Αυστρίας αποφασίζουν αν οι συντηρητικοί

θα συνεχίσουν να κυβερνούν το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας. Ταλαιπωρημένο, το συντηρητικό ÖVP επιδιώκει μια αποφασιστική νίκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πίεσή τους για αυστηρότερες και ενίοτε προληπτικές ποινές για τους «κλιματικούς χάκερς», τους ακτιβιστές που κολλάνε τους εαυτούς τους σε δρόμους και εκθέματα μουσείων, δεν αποτελεί έκπληξη.

Ενώ οι ανησυχίες των ακτιβιστών είναι κατανοητές, «είμαι σταθερά πεπεισμένη ότι τα μέσα είναι απλώς τα λάθος», εξήγησε την Τρίτη η Γιοχάνα Μικλ-Λάιντερ, επικεφαλής του προεκλογικού ÖVP της Κάτω Αυστρίας.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την «παρεμπόδιση των οργανώσεων διάσωσης και συνεπώς την έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών», πρόσθεσε η ίδια. Το κρατίδιό της θα προωθήσει νομοθεσία που θα καθιστά τις διαμαρτυρίες για το κλίμα πιο σοβαρό έγκλημα, ακολουθώντας παρόμοια παραδείγματα με τη Γερμανία.

Η Μικλ-Λάιτνερ σημείωσε ότι το αυστριακό ποινικό δίκαιο περιορίζει τη δράση «μετά το γεγονός». Όμως, «δεν θέλουμε πρώτα να συμβεί κάτι, δεν θέλουμε πρώτα να πεθάνουν άνθρωποι», πρόσθεσε. Το γερμανικό αδίκημα της «επικίνδυνης επέμβασης» στην κυκλοφορία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο.

Μόλις η διοίκησή της ολοκληρώσει τη σύνταξη του νόμου, αυτός θα παρουσιαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε αντίθεση με άλλους τομείς πολιτικής, όπως ο τομέας των κτιρίων, τα αυστριακά κρατίδια δεν έχουν αρμοδιότητα να ρυθμίζουν τον ποινικό τομέα.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες είναι επιφυλακτικοί. «Το αδίκημα είναι αρκετά στενό και δύσκολα εφαρμόζεται στους ακτιβιστές του κλίματος», δήλωσε η Ίνγκεμποργκ Ζέρμπες, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, στην αυστριακή εφημερίδα Standard.

euractiv.gr