Ζημιές 6,1 δισ. δολ. στις Αερομεταφορές Αναμένει ο Κλάδος Εξαιτίας της Εκτίναξης του Πετρελαίου και της Επιβράδυνσης στην Οικονομική Ανάπτυξη

Ζημιές 6,1 δισ. δολ. στις Αερομεταφορές Αναμένει ο Κλάδος Εξαιτίας της Εκτίναξης του Πετρελαίου και της Επιβράδυνσης στην Οικονομική Ανάπτυξη
Energia.gr
Τρι, 3 Ιουνίου 2008 - 05:15
Τις υψηλότερες ζημίες από το 2003 και συγκεκριμένα 6,1 δισ. δολάρια αναμένεται να εμφανίσει στο σύνολό του ο κλάδος των αερομεταφορών φέτος εξαιτίας προφανώς της ιλιγγιώδους αύξησης στην τιμή των καυσίμων αλλά και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης που πλήττει άμεσα τα έσοδά του.

Τις υψηλότερες ζημίες από το 2003 και συγκεκριμένα 6,1 δισ. δολάρια αναμένεται να εμφανίσει στο σύνολό του ο κλάδος των αερομεταφορών φέτος εξαιτίας προφανώς της ιλιγγιώδους αύξησης στην τιμή των καυσίμων αλλά και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης που πλήττει άμεσα τα έσοδά του. Τα απογοητευτικά στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), που αντιπροσωπεύει το 93% της διεθνούς κίνησης αερομεταφορών, όταν δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της, Τζιοβάνι Μπιζινιάνι, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του κλάδου για τέταρτη φορά μέσα σε εννέα μήνες. Σημειωτέον ότι η αμέσως προηγούμενη πρόβλεψη της ΙΑΤΑ ήταν την 1η Απριλίου και μιλούσε ακόμη για κέρδη ύψους 4,5 δισ. δολαρίων.

«Οι ιλιγγιώδεις τιμές του πετρελαίου αλλάζουν τα πάντα» τόνισε ο κ. Μπιζινιάνι, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος επλήγη από την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου κατά 42% μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, τη στιγμή ακριβώς που είχε αρχίσει να ανακάμπτει από παλαιότερα πλήγματα, «από τις παλαιότερες μάχες του με τα τέρατα της αποκάλυψης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Η μεταφορά του κ. Μπιζινιάνι αποτελεί σαφή αναφορά στο γεγονός ότι το 2007 ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών σημείωσε κέρδη ύψους 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά ήταν η πρώτη φορά που σημείωσε κερδοφορία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η πρόβλεψη για ζημίες ύψους 6,1 δισ. δολαρίων βασίζεται στην υπόθεση ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμαίνεται σε επίπεδα γύρω από τα 135 δολάρια το βαρέλι, ενώ με την υπόθεση ότι θα κυμαίνεται στα 107 δολάρια το βαρέλι οι ζημίες εκτιμώνται στα 2,3 δισ. δολάρια. Όπως επισημαίνει ο Τζον Στρίκλαντ, εμπειρογνώμων του κλάδου της αεροπλοΐας στη συμβουλευτική JLS Consulting του Λονδίνου, «τα στοιχεία αντανακλούν τη γενικότερη κατάσταση της βιομηχανίας και καταδεικνύουν πως μπορεί ο κλάδος να μεταβεί γρήγορα από την κερδοφορία στις ζημίες».

Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η δήλωση του διευθύνοντας συμβούλου και υπεύθυνου πωλήσεων της Airbus SAS, Τζον Ιχι, που μίλησε για «σοκ στο σύστημα» το οποίο προκαλείται από τη ραγδαία εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου από τα 30 ώς 40 δολάρια το βαρέλι, στα οποία ανερχόταν πριν από δύο χρόνια, στα 135 δολάρια το βαρέλι σήμερα. Όπως τόνισε ο κ. Μπιζινιάνι, η εκτίναξη του κόστους των καυσίμων ακυρώνει τα οφέλη που έχει προσπορισθεί ο κλάδος από την κατά 19% βελτίωση στην αποτελεσματική χρήση των καυσίμων και τη μείωση κατά 18% του εκτός καυσίμων κόστους μετά το 2001. Οι προβλέψεις μιλούν, άλλωστε, για επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης της επιβατικής κίνησης στο 3,9% μετά την κατά 7,4% αύξηση που σημείωσε το περασμένο έτος.


(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/06/2008)