Νέα τάξη πραγμάτων με ανατροπές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναδεικνύοντας τη Σουηδία σε κορυφαίο εξαγωγέα ενέργειας της ηπείρου

Η Σουηδία, μέσα από τις ραγδαίες μεταβολές που έφεραν η ρωσική εισβολή και ο οικονομικός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας, όχι μόνον εξελίχθηκε πέρσι σε εξαγωγέα ενέργειας αλλά κατέλαβε γρήγορα και την πρώτη θέση ξεπερνώντας τη Γαλλία και καλύπτοντας τα κενά που άφησε πίσω της η μειωμένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Σε εξαγωγείς ενέργειας μετατράπηκαν επίσης πέρσι και η Ολλανδία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Bloomberg, η Σουηδία πούλησε 33 τεραβατώρες σε άλλες χώρες το 2022, γεγονός που την καθιστά για πρώτη φορά υπ’ αριθμόν ένα εξαγωγέα στην Ευρώπη. Η Βρετανία καταγράφεται επίσης για πρώτη φορά ως καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, όπως η Ισπανία και η Ολλανδία.

«Το 2022 ήταν ένα reality check για πολλές χώρες», λέει ο Φαμπιάν Ρόνινγκεν, αναλυτής αγορών ενέργειας στη Rystad. «Είδαμε να αγγίζουν την πραγματικότητα όλα τα ακραία και υποθετικά σενάρια - ακόμη και ο κίνδυνος μπλακ άουτ στη Γαλλία». 

Σπάνιες γαίες

Η Σουηδία όμως έρχεται σε πρώτο πλάνο και στο πεδίο των σπάνιων γαιών μετά την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος στην Ευρώπη.

Ο σουηδικός μεταλλευτικός όμιλος LKAB ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε στην περιοχή Κίρουνα, στον Μεγάλο Βορρά της Σουηδίας, «το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα» σπάνιων γαιών στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους μεταλλευμάτων.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη καθώς έρχεται την ώρα που η Ευρώπη δίνει μάχη απεξάρτησης από την Κίνα - τη μεγαλύτερη παραγωγό σπάνιων γαιών στον κόσμο.

Οι σπάνιες γαίες είναι μέταλλα με οξείδια γαιώδους μορφής με ευρεία και κρίσιμη βιομηχανική χρήση. Θεωρούνται μοναδικά στις εφαρμογές και χρήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (λέιζερ, κινητά τηλέφωνα, οθόνες υγρών κρυστάλλων κ.ά.) και στις λεγόμενες «πράσινες» τεχνολογίες (στις μπαταρίες των υβριδικών αυτοκινήτων, στα φωτοβολταϊκά, στους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, στις τουρμπίνες των ανεμογεννητριών). Η ζήτηση για σπάνιες γαίες αυξάνεται συνεχώς, ενώ είναι ελάχιστες οι χώρες με υψηλά επίπεδα εξόρυξής τους.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στοιχείων σπάνιων γαιών στο δικό μας μέρος του κόσμου και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την παραγωγή αποφασιστικής σημασίας πρώτων υλών απολύτως κρίσιμων για την πράσινη μετάβαση», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του σουηδικού ομίλου LKAB Γιαν Μόστρεμ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")