Τα βαριά βιομηχανικά μεγαθήρια της Γερμανίας, όπως η BASF, τα οποία παλεύουν με μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που απειλεί τα εργοστάσια και τις θέσεις εργασίας, βλέπουν σημάδια ότι τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει, όπως αναφέρει το Bloomberg

Οι φόβοι για χρήση δελτίου φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν απομακρυνθεί για τους παραγωγούς χημικών, μετάλλων και γυαλιού της χώρας εν μέσω ήπιων θερμοκρασιών και της ολοκλήρωσης του πρώτου τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία. Οι εταιρείες που στρέφονται στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά spot αντί για μακροπρόθεσμες συμφωνίες αποκομίζουν ήδη τα οφέλη.

"Οι τιμές της ενέργειας είναι σημαντικά χαμηλότερες για εμάς", δήλωσε ο Christopher Profitlich, εκπρόσωπος της SKW Piesteritz GmbH, η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή αμμωνίας πέρυσι μετά την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου. "Και τα δύο μηχανήματά μας λειτουργούν και όλο το προσωπικό παραγωγής μας εργάζεται ξανά".

Η στροφή της Γερμανίας να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο αποδίδει καρπούς, σημειώνει το Bloomberg. Η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην αγορά, αυξάνοντας τις εισαγωγές στην Ευρώπη σε επίπεδο ρεκόρ και διατηρώντας τις δεξαμενές σχεδόν γεμάτες στις αρχές του χειμώνα. Η χώρα έχει επίσης επιταχύνει την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

"Φαίνεται ότι ο κίνδυνος αναγκαστικού δελτίου φυσικού αερίου έχει απομακρυνθεί αυτόν τον χειμώνα", δήλωσε ο Wolfgang Grobe Entrup, ο οποίος είναι επικεφαλής της ένωσης του χημικού κλάδου VCI της Γερμανίας. "Αλλά οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλότερες για πολύ περισσότερο καιρό, ώστε οι περισσότερες εταιρείες να δουν πραγματική διαφορά".

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου ανάγκασε πολλές βιομηχανικές εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή. Μεγάλοι κατασκευαστές, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen AG και ο χημικός γίγαντας BASF, κατάρτισαν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού, καθώς η Ρωσία σταμάτησε ουσιαστικά την άμεση ροή φυσικού αερίου από τον Σεπτέμβριο.

Σοκ τιμών

Ενώ οι τιμές έχουν αρχίσει να μειώνονται, παραμένουν σημαντικά πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν η Ρωσία αρχίσει να υπο-προμηθεύει αέριο τους μήνες πριν από την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022. Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν το σοκ των τιμών δήλωσαν ότι οι πελάτες σε πολλές περιπτώσεις έχουν στραφεί αλλού, όπως για παράδειγμα προμηθεύονται εξαρτήματα αλουμινίου από τις ΗΠΑ ή την Ασία.

"Η αίσθηση της αποκάλυψης έχει αρθεί", δήλωσε τηλεφωνικά ο Marius Baader, διευθύνων σύμβουλος της Aluminium Deutschland που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές αλουμινίου. "Αλλά δεν υπάρχει ακόμη λόγος να πανηγυρίζουμε".

Η επιβάρυνση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έχει επίσης υποχωρήσει. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ύφεση τον Σεπτέμβριο, αφού οι μετρήσεις της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκαν και οι έρευνες των διευθυντών προμηθειών σηματοδότησαν μείωση της παραγωγής. Τώρα η ευρύτερη οικονομία φαίνεται ότι μάλλον ισοπεδώνεται παρά συρρικνώνεται.

"Η επί του παρόντος σταθερή κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού εξασφαλίζει ότι η παραγωγή είναι εξασφαλισμένη προς το παρόν", δήλωσε ο Matthias Frederichs, επικεφαλής της ένωσης κατασκευαστών δομικών υλικών BV. "Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανακούφιση".

(από capital.gr)