Μητσοτάκης: «Σε Διεθνή και Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Κόμβο Μετατρέπεται η Αλεξανδρούπολη»

Μητσοτάκης: «Σε Διεθνή και Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Κόμβο Μετατρέπεται η Αλεξανδρούπολη»
energia.gr
Σαβ, 14 Ιανουαρίου 2023 - 13:01

«Σε διεθνή και ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Αλεξανδρούπολη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την σημερινή τελετή για την υλοποίηση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση για το νέο CCGT των ομίλων ΔΕΗ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ και Κοπελούζου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «κάνουμε ένα δίδυμο αποδοτικό βήμα προς το αύριο» με τη λειτουργία του FSRU, που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024, και την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 840 MW

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου αλλά και της συγκεκριμένης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ως προς τον κύριο στόχο που είναι η μετάβαση στις ΑΠΕ επισημαίνοντας ότι η νέα μονάδα θα μπορεί να καίει μίγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου. «Πρόκειται για μία επένδυση που υπηρετεί πλήρως τους στόχους της πράσινης μετάβασης», σημείωσε. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «η Αλεξανδρούπολή μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση. Η Ελλάδα γίνεται εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια», αναφερόμενος, εκτός από τη νέα μονάδα, και στους αγωγούς IGB και TAP, αλλά και στο FSRU Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ. Στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν 800 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία  της μονάδας θα προσληφθούν 100 άτομα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η νέα μονάδα στην Αλεξανδρούπολη θα έχει ισχύ ίση με τρία λιγνιτικά παλαιού τύπου, ενώ θα είναι έτοιμη σε 32 μήνες από τώρα. Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης), όπου διασταυρώνονται υποδομές εφοδιασμού με φυσικό αέριο αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Β.Μακεδονία, τη Σερβία κ.α.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η εισβολή στην Ουκρανία δεν εκτίναξε μόνο τις τιμές του αερίου αλλά άλλαξε και τις οδεύσεις, διαπιστώσαμε πόσο αφελής ήταν η προσέγγιση που είχε η Ευρώπη μέχρι τώρα για την ενεργειακή προμήθεια από τη Ρωσία», ενώ επισήμανε ότι τα έργα που παρουσιάζονται σήμερα δεν έγιναν τυχαία αλλά οφείλονται σε μια συγκεκριμένη συγκροτημένη ενεργειακή πολιτική. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η γεωστρατηγική οπτική της κυβέρνησης ήταν που επέβαλε να παραμείνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δημόσιο.

Σκρέκας: Στόχος η δημιουργία ενεργειακού hub στο πρότυπο του ολλανδικού Ttf για την τιμολόγηση αερίου στην ευρύτερη περιοχή

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι στόχος είναι να συσταθεί στην περιοχή ένα ενεργειακό hub κατά το πρότυπο του Ολλανδικού κόμβου TTF για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, υπενθύμισε ότι το 2022 το 70% του φυσικού αερίου που χρησιμοποίησε η Βουλγαρία μεταφέρθηκε από την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι η περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων , μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι . Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, σήμερα εγκαινιάζεται η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα προμηθεύεται απευθείας από το νέο FSRU φυσικό αέριο και θα ενδυναμώσει τον εξαγωγικό ρόλο της χώρας προς τα Βαλκάνια. Η μονάδα ισχύος 840MW θα έχει αποδοτικότητα 63% εξοικονομώντας περίπου 100 εκατ. ευρώ από τις μικρότερες ανάγκες για εισαγωγή αερίου, ενώ, όπως ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η μονάδα θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει υδρογόνο σε ποσοστό 50% και θα είναι σημαντική για την πράσινη μετάβαση.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην τελετή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, τόνισε ότι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται απόλυτα στη στρατηγική της εταιρείας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και την περαιτέρω εδραίωση της θέσης της ως καθοριστικού ενεργειακού εταίρου στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Γ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΔΕΠΑ, που συμμετέχει με  ποσοστό 29% στη νέα μονάδα, τόνισε ότι το έργο θα συνεισφέρει στο εγχώριο σύστημα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τη στρατηγική σημασία του εξαγωγικού του χαρακτήρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κ. Ξιφαράς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα επανέλθει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα την επόμενη διετία, γεγονός που θα καταστήσει εξαιρετικά ελκυστική την ενέργεια που θα παράγεται από τη νέα μονάδα.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου κ. Χρήστος Κοπελούζος  υπογράμμισε ότι η νέα μονάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά πράγματα της χώρας, κάνοντας, παράλληλα, αναφορά στα έργα «εθνικής ταυτότητας» του ομίλου, όπως είναι ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου και τα υπεράκτια αιολικά.