Το Νταβός δεν είναι πλέον η υψηλή τράπεζα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, αλλά μια εκδήλωση που αγαπάς να μισείς καθώς διατηρεί τη γοητεία της για πολλούς, παρά το παγκόσμιο τοπίο που περιγράφεται από τους διοργανωτές ως μία «πολυκρίση». Ο πόλεμος στην Ευρώπη, ο μαινόμενος πληθωρισμός και η επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι ελλείψεις στην ενέργεια και η εμπορική αντιπαράθεση 

μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας (και ΕΕ, εν προκειμένω): είναι αρκετό για να κάνει οποιονδήποτε εκτελεστικό αντιπρόεδρο να ανησυχήσει αρκετά.

Όπως σημειώνει ο Γκίντεον Ράχμαν από τους FT, φέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα ανησυχεί για το τέλος της ειρήνης, της ευημερίας και της παγκόσμιας οικονομικής ολοκλήρωσης, αντί να ...λιβανίζει τη μακροζωία τους ως συνήθως.

Ουκρανοί αξιωματούχοι θα περιπλανηθούν στην εκδήλωση επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερη οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη, ενώ θα εξετάσουν ενδελεχώς και άλλους αντιπροσώπους καθώς εμφανίζονται πλέον από πολλούς σημάδια φθίνουσας δέσμευσης στον πόλεμο - κάτι που είναι επικερδές για τις εταιρείες όπλων αλλά οικονομικά εξουθενωτικό για σχεδόν όλους τους άλλους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτάσεις της για την κρατική βοήθεια και τον κοινό δανεισμό για να αντισταθεί η πράσινη επιδότηση ύψους 369 δισ. ευρώ του Τζο Μπάιντεν (ακόμα και αν πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν θα πρέπει πρώτα να το συζητήσει μαζί τους αντί για τους 600-περίπους CEO που έχουν πληρώσει για το προνόμιο να βρίσκονται εκεί).

Από την πλευρά τους, οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι εντάξει με την ΕΕ που κυκλοφορεί παρόμοια πράσινα φυλλάδια και δεν φοβούνται έναν πόλεμο επιδοτήσεων. Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη μάχη για το ...μαγικό δέντρο του χρήματος των Βρυξελλών θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Η συμβολή της Ευρώπης στην ονομαστική κλήση του Νταβός διευθύνεται από τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς - τον μόνο επιβεβαιωμένο ηγέτη της G7 - και περιλαμβάνει τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ελλάδας, της Φινλανδίας και της Ισπανίας, καθώς και τους επικεφαλής του ΝΑΤΟ και της ΕΚΤ.

Πολλοί από αυτούς θα γεμίσουν τις ομιλίες τους με τρομερές προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, φοβούμενοι ότι η λιτανεία άλλων παγκόσμιων κρίσεων αποσπά την προσοχή της ελίτ από τη μεγαλύτερη από όλες.

Πράγματι, μόνο μια μεγάλη χιονόπτωση την περασμένη εβδομάδα εμπόδισε τις ασυνήθιστα γυμνές πράσινες πλαγιές του Νταβός να μοιάζουν με την πιο εμφανή διαφημιστική καμπάνια στον κόσμο για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό βέβαι έφερε μία ανακούφιση για τους πλουτοκράτες που έφεραν σκι με τα ιδιωτικά τους τζετ.