«Συνωστισμός» για τους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ. Επτά επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό του Διαχειριστή, τέσσερα μπήκαν στη short list και ένα ακόμη κατέθεσε προσφυγή γιατί βρέθηκε εκτός. Προκρίθηκαν οι συμπράξεις Itron Spain Slu-ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (Ισπανία), Intracom SA Telecom Solutions-Elster Rometrics SRL (ελληνο-ρουμανική), Oracle France SAS-Iskraemeco d.d. (γαλλο-σλοβενική) και Protasis AE-Sagemcom Energy 7 Telecom SAS (ελληνο-γαλλική).

 

Δεν πήρε πράσινο φως η ελβετική Landis+Gyr που έχει παραγωγική μονάδα στην Κόρινθο. Το αν θα προστεθεί στους αρχικούς τέσσερις υποψήφιους, θα κριθεί από την εξέταση από τον ΔΕΔΔΗΕ των λόγων της προδικαστικής προσφυγής της εταιρείας. Η διαδικασία, λένε οι πληροφορίες, πιθανόν να πάρει έως και τετράμηνο.

Αφού κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, οι προκριθέντες επενδυτές θα περάσουν στη β’ φάση του διαγωνισμού, οπότε θα κληθούν να υποβάλουν τις τεχνικές προδιαγραφές των μετρητών και το Meter Data Management System (software του συστήματος).

Ο προϋπολογισμός του τεράστιου έργου αφορά σε 7,5 εκατομμύρια μετρητές και θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε βάθος δεκαετίας. Και είναι τεράστιο, γιατί συνιστά «επανάσταση» για τον ΔΕΔΔΗΕ, που θα εκσυγχρονιστεί επιτέλους κατά τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Η καταμέτρηση της κατανάλωσης θα γίνεται πλέον real time, θα αποκαθίστανται πιο εύκολα οι βλάβες και θα κλείσει η «πληγή» των ρευματοκλοπών.

Ας ελπίσουμε ότι θα προχωρήσει αυτή τη φορά το απαραίτητο έργο. Έχει, όμως, πολύ δρόμο μπροστά του...

 

euro2day.gr