Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης ρεύματος μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022

Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται η χώρα μας και στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά την ίδια περίοδο, οπότε και κορυφώθηκε το ράλι των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις εκθέσεις της Κομισιόν για τις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού της Ε.Ε. για το γ’ τρίμηνο που δημοσιοποιήθηκαν χθες και πιστοποιούν ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιορίσουν την κατανάλωση. Και ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου αποτυπώνεται στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος που σε αρκετές χώρες έχουν περιοριστεί για τον Ιανουάριο σε διψήφια ποσά και στις υπόλοιπες κινούνται από 100 έως 140 ευρώ/ΜWh, η Ελλάδα είναι το… γαλατικό χωριό, όπου η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος επιμένει πάνω από τα 200 ευρώ/MWh (για σήμερα διαμορφώνεται στα 233,81 ευρώ/MW). Και όσο και αν οι επιδοτήσεις, που χρηματοδοτούνται εν πολλοίς από την ανάκτηση μέρους των υπερεσόδων στη χονδρεμπορική μέσω των πλαφόν, αμβλύνουν σε σημαντικό βαθμό τις παρενέργειες για τους τελικούς καταναλωτές -ιδίως τα νοικοκυριά-, εντούτοις το φαινόμενο εγείρει προβληματισμό για τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού στο πλαίσιο του target model που ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Τα στοιχεία

Σε κάθε περίπτωση, από τα στοιχεία της Κομισιόν προκύπτουν -μεταξύ άλλων- τα εξής:

-Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά το γ' τρίμηνο του 2022 κατά 238% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 393 ευρώ/MWh, έναντι 339 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή για την Ε.Ε. για την ίδια περίοδο. «Πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε η Ιταλία με μέση τιμή 472 ευρώ/MWh.

-Σε επίπεδο λιανικών τιμών ρεύματος, η μέση τιμή για τα ελληνικά νοικοκυριά κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022 διαμορφώθηκε χάρη στις επιδοτήσεις σε 187,1 ευρώ/MWh έναντι 273,3 ευρώ/MWh που ήταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. Διαφορετική είναι η εικόνα για τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος, με την Ελλάδα να εμφανίζει μέση τιμή 247 ευρώ/MWh για την εξεταζόμενη περίοδο, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (198,4 ευρώ/MWh).

-H λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 34% σε ετήσια βάση κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

-Σε επίπεδο Ε.Ε., κατεγράφη αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 39%, καθώς η αυξημένη πράσινη ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάρκα (28% ή 16 Τεραβατώρες επιπλέον) και σε μικρότερο σταθμό από αιολικά πάρκα (7% ή 4 Τεραβατώρες σε απόλυτους αριθμούς) αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό τη μεγάλη «βουτιά» της παραγωγής από υδροηλεκτρικά (21% ή 17 Τεραβατώρες). Ταυτόχρονα, όμως, αυξήθηκε κατά 14% η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και κατά 8% η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα.

-Υψηλές επιδόσεις κατά την εξεταζόμενη περίοδο καταγράφει η Ελλάδα και στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου, με μείωση κατανάλωσης της τάξης του 22% που προέρχεται κυρίως από τις επιχειρήσεις.

-Η Ελλάδα καταλαμβάνει την «πρωτιά» μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις με τιμή 167 ευρώ/MWh, ακολουθούμενη από την Εσθονία και τη Δανία.

-Οι εισαγωγές ρωσικού αερίου στην Ε.Ε. σημείωσαν βουτιά 74% κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, καθώς ο Nord Stream 1 έπαψε ουσιαστικά να λειτουργεί από τον Αύγουστο και μετά, ενώ οι ροές από τον Turk Stream αυξήθηκαν κατά 21%.

-Οι εισαγωγές LNG στην Ε.Ε. σημείωσαν άλμα 89%, με αποτέλεσμα το ποσοστό του φυσικού αερίου που φτάνει στην Ευρώπη μέσω Τερματικών Σταθμών LNG να ανέλθει στο 39%, που αποτελεί ιστορικό υψηλό, με αύξηση 21 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση. Η Ελλάδα εισήγαγε 1 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) LNG κατά την εξεταζόμενη περίοδο (+29% σε ετήσια βάση), με τις ΗΠΑ να αναδεικνύεται σε μεγαλύτερο προμηθευτή LNG της χώρας μας, με ποσοστό 60% επί των συνολικών εισαγωγών.

Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός

Σημειώνεται τέλος ότι η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB αναδεικνύεται ως σημαντικό ορόσημο για την ενεργοποίηση υποδομών που ενθαρρύνουν την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την Κομισιόν, έως το τέλος του 2023, νέοι σταθμοί επαναεριοποίησης LNG αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα (FSRU Αλεξανδρούπολης), Πολωνία και Φινλανδία, αυξάνοντας τη δυναμικότητα επαναεριοποίησης LNG της ΕΕ κατά 50 bcm.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")