Σε χειραγώγηση από δυνάμεις που προσπαθούν να προωθήσουν τους γεωπολιτικούς τους σκοπούς απέδωσε την αύξηση των τιμών πετρελαίου ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Σε χειραγώγηση από δυνάμεις που προσπαθούν να προωθήσουν τους γεωπολιτικούς τους σκοπούς απέδωσε την αύξηση των τιμών πετρελαίου ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. «Αν και η αύξηση της κατανάλωσης είναι χαμηλότερη από αυτή της παραγωγής και η αγορά είναι γεμάτη πετρέλαιο, οι τιμές εξακολουθούν να ανεβαίνουν και αυτή η κατάσταση οφείλεται ολότελα σε χειραγώγηση» τόνισε ο Αχμαντινετζάντ, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), που ξεκίνησε χθες στη Ρώμη.

Αναφερόμενος στο δολάριο, ο Ιρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι μεγάλες δυνάμεις ενεργούν με σκοπό την υποτίμησή του, προσθέτοντας πως αυτό είναι που προκάλεσε την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των ειδών διατροφής. «Είναι πολύ σαφές ότι ορατά και αόρατα χέρια εργάζονται για να ελέγχουν τις τιμές, προκειμένου να επιτύχουν τους πολιτικούς και οικονομικούς τους σκοπούς» σημείωσε.

Ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης η αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης να γίνει εκτός ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως ο οργανισμός «χρησιμοποιείται από τις χώρες για να εφαρμόζουν τις άδικες πολιτικές τους». «Πώς μπορούν οι μηχανισμοί του ΟΗΕ να βελτιώσουν την κατάσταση την ώρα που ορισμένες δυνάμεις επιβάλλουν τις αποφάσεις τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το χειραγωγούν;» επισήμανε, μεταξύ άλλων.