Στόχος της Κομισιόν είναι να αρχίσει τις κοινές αγορές φυσικού αερίου «πολύ πριν από το καλοκαίρι», όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος Μάρος Σέφκοβιτς, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις χώρες-μέλη να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους και αποφύγουν μια κρίση προσφοράς τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με το Reuters

Μετά από μια πρώτη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των χωρών της Ε.Ε. για να συντονίσουν τις προγραμματισμένες αγορές τους, ο αντιπρόεδρος κάλεσε τις χώρες-μέλη να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους παίκτες της αγοράς στις χώρες τους, προκειμένου να αποτιμήσουν τον όγκο του φυσικού αερίου που θα πρέπει να αγοράσουν από κοινού. Ο Σέφκοβιτς ζήτησε από τη βιομηχανία να επιβεβαιώσει εάν πράγματι ενδιαφέρεται για κοινές αγορές στο πλαίσιο του σχεδίου της Ε.Ε. για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, που κατά την Κομισιόν θα βοηθήσουν την Ευρώπη να ξαναγεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους και να διαπραγματευθεί χαμηλότερες τιμές χρησιμοποιώντας τη συλλογική αγοραστική της δύναμη. «Εργαζόμαστε πάνω σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να προετοιμαστούμε για τον επόμενο χειμώνα», ανέφερε.

Επιφυλάξεις εταιρειών

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. υπογραμμίζουν ότι κάποιες μεγάλες εταιρείες ενέργειας εμφανίζονται απρόθυμες να συμμετέχουν στις κοινές αγορές, εφόσον μπορούν να διαπραγματευθούν μόνες τους τις συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου και αμφιβάλλουν ότι το κοινοτικό αυτό σχέδιο θα φέρει πιο χαμηλές τιμές. Η Κομισιόν πάντως πρόκειται να δημοσιεύσει την ποσότητα του φυσικού αερίου που οι χώρες της Ε.Ε. σχεδιάζουν να αγοράσουν από κοινού στις αρχές της άνοιξης προκειμένου να προσελκύσουν προσφορές από προμηθευτές.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")