Fitch: Οι Προστατευτικές Πολιτικές στην Ινδία Ενισχύουν τον Εγχώριο Κλάδο Φωτοβολταϊκών

Fitch: Οι Προστατευτικές Πολιτικές στην Ινδία Ενισχύουν τον Εγχώριο Κλάδο Φωτοβολταϊκών
energia.gr
Τρι, 17 Ιανουαρίου 2023 - 18:27

Παρά τις αντιξοότητες στην προμήθεια μονάδων και την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας, η αγορά φωτοβολταϊκών της Ινδίας αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά το 2023 επωφελούμενη των προστατευτικών πολιτικών για την εγχώρια κατασκευαστική βιομηχανία του κλάδου

Σύμφωνα με την ανάλυση της συμβουλευτικής Fitch Solutions, οι δυσκολίες στην προμήθεια πάνελ και η ανεπαρκής εγχώρια παραγωγική βάση πρόκειται να ξεπεραστούν μακροπρόθεσμα, καθώς η νομοθεσία πρόκειται να επιδράσει καταλυτικά στην αγορά των φωτοβολταϊκών στέγης στην Ινδία αλλά και θα αυξηθεί η κατασκευή νέων πάνελ.

Σύμφωνα με την ινδική εταιρεία JMK Research and Analytics, η χώρα εγκατέστησε περίπου 11 GW φωτοβολταϊκών μεγάλης κλίμακας το 2022, ενώ η Fitch Solutions αναφέρει ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς όλων των νέων ηλιακών φωτοβολταϊκών στη χώρα το 2022 υπολογίζεται 12,8 GW. Αν και οι επιδόσεις αυτές συνιστούν αύξηση σε σχέση με το 2021, ωστόσο είναι κατά 30% χαμηλότερες από τον εθνικό στόχο για το περασμένο έτος.

Τα προγράμματα του βασικού τελωνειακού δασμού (BCD) και της Εγκεκριμένης λίστας μοντέλων και κατασκευαστών (ALMM) της Ινδίας είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση στις εισαγωγές πάνελ από την Κίνα, αλλά η εγχώρια παραγωγική ικανότητα δεν μπόρεσε να καλύψει την αύξηση στην εγκατεστημένη ισχύ.

Η έρευνα της Fitch σημειώνει ότι ο τομέας της ηλιακής ενέργειας σε στέγες πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια αφού το Υπουργείο Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ινδίας επέκτεινε την ισχύ του προγράμματος φωτοβολταϊκών σε στέγες έως το 2026. Η παράταση οφείλεται στην αποτυχία της επίτευξης των στόχων του 2022 και

παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η ινδική αγορά φωτοβολταϊκών στις στέγες εξακολουθεί να κατέχει λιγότερο σημαντικό μερίδιο αγοράς από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες με συγκρίσιμους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.