Δανέζικη Εταιρεία Συνεργάζεται με την Statkraft για Υπεράκτιο Αιολικό Έργο 2,2GW στην Ιρλανδία

Δανέζικη Εταιρεία Συνεργάζεται με την Statkraft για Υπεράκτιο Αιολικό Έργο 2,2GW στην Ιρλανδία
energia.gr
Τετ, 18 Ιανουαρίου 2023 - 08:52

Η Δανέζικη Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) εξαγόρασε το 50% του χαρτοφυλακίου υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων 2200 MW της Statkraft. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από τέσσερα αναπτυξιακά έργα στα ανοιχτά της ανατολικής και νοτιοανατολικής ακτής στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, συμπεριλαμβανομένου του North Irish Sea Array (NISA) και του Bore Array, που αποτελείται από συνδυασμό σταθερού πυθμένα και πλωτών υπεράκτιων θεμελίων.

Η CIP απέκτησε το μερίδιο για λογαριασμό του ταμείου της Copenhagen Infrastructure IV (CI IV).

Οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 2030, τα 7 GW εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κάτι που απαιτεί ταχεία ανάπτυξη και παράδοση των πιο ώριμων αναπτυξιακών έργων, το οποίο περιλαμβάνει το εμβληματικό έργο των 500 MW στο χαρτοφυλάκιο, το NISA I.

Η NISA I είναι επιλέξιμη να υποβάλει προσφορά στην πρώτη δημοπρασία του Σχεδίου Υποστήριξης Ανανεώσιμων Πηγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ORESS) της ιρλανδικής κυβέρνησης το 2023.

Οι τοποθεσίες αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων υπεράκτιων αιολικών έργων εμπορικής κλίμακας στην Ιρλανδία με εμπορικές δραστηριότητες να αναμένεται να ξεκινήσουν το 2028.

Η Statkraft και η CIP αναμένουν να επενδύσουν περισσότερα από 4 δισ. ευρώ στην αγορά πριν από το 2030.