TotalEnergies: Θα Κατασκευάσει την Πρώτη Μεγάλη Εγκατάσταση Μπαταριών Αποθήκευσης Ενέργειας στη Νέα Ζηλανδία

TotalEnergies: Θα Κατασκευάσει την Πρώτη Μεγάλη Εγκατάσταση Μπαταριών Αποθήκευσης Ενέργειας στη Νέα Ζηλανδία
energia.gr
Τετ, 18 Ιανουαρίου 2023 - 09:37

Η Saft, μια μονάδα του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού TotalEnergies, κέρδισε το συμβόλαιο για την κατασκευή της πρώτης μεγάλης εγκατάστασης μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας στη Νέα Ζηλανδία, επικρατώντας απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Tesla και η Fluence για το έργο των 186 εκατ. δολαρίων NZ (120,2 εκατ. $).

Η κατασκευή της εγκατάστασης των μπαταριών χωρητικότητας 100MW και 200MWh στην Ruakākā ανακοινώθηκε επίσημα στα τέλη Δεκεμβρίου από την εταιρεία ηλεκτρισμού της Νέας Ζηλανδίας Meridian και αναμένεται να αποδώσει γρήγορη απόσβεση με έσοδα 35 εκατ. NZ($ 22,6 εκατ.) ετησίως και κέρδη 30 εκατ. δολαρίων NZ ετησίως ($ 19.4 εκατ.)

Το έργο στην Ruakākā θα κατασκευαστεί δίπλα σε έναν τερματικό σταθμό εισαγωγής καυσίμων στο βόρειο νησί της χώρας και σε έναν υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αναμένεται επίσης να συνοδεύεται από το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της χώρας, ισχύος περίπου 130 MW.

Η Meridian εκτιμά ότι τα οφέλη της κοινής υποδομής θα μειώσουν το κόστος του ηλιακού πάρκου κατά περίπου $20 NZ/MWh, κάτι που φαίνεται να αποτελεί σημαντική εξοικονόμηση.

Οι εκτιμήσεις εσόδων για τη μπαταρία περιλαμβάνουν το arbitrage τιμής, τη συμμετοχή στην αποθεματική αγορά (ταχεία απόκριση συχνότητας) και τα έμμεσα έσοδα, όπως η μείωση της ανάγκης για θερμική παραγωγή.