Έκθεση IRENA: Σημαντικές Δυνατότητες Ανάπτυξης για την Ηλιακή Ενέργεια στη Νιγηρία

Έκθεση IRENA:  Σημαντικές Δυνατότητες Ανάπτυξης για την Ηλιακή Ενέργεια στη Νιγηρία
energia.gr
Τετ, 18 Ιανουαρίου 2023 - 10:24

Η ηλιοφάνεια δεν λείπει από την Αφρική και αυτό σκοπεύει να εκμεταλλευτεί η Νιγηρία. Τα φωτοβολταϊκά θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Νιγηρίας, καθώς σχεδιάζει να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες όλων των τομέων της οικονομίας της μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με μια έκθεση με τίτλο Οδικός Χάρτης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη Νιγηρία που αναπτύχθηκε

από την Επιτροπή Ενέργειας της Νιγηρίας και τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), σύμφωνα με τις τρέχουσες αλλά και τις προγραμματισμένες πολιτικές, το ηλιακό σύστημα της αφρικανικής χώρας μπορεί να προσφέρει 5 GW και 25 GW έως το 2030 και το 2050, αντίστοιχα.

Παράλληλα, το ηλιακό σύστημα εκτός δικτύου θα παρέχει 13 GW έως το 2030 και 29,5 GW έως το 2050.

Ωστόσο, η μελέτη παρουσίασε πώς ένα σενάριο αυξημένης απορρόφησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που ονομάζεται Σενάριο Μετασχηματισμού Ενέργειας (TES), βλέπει τη μελλοντική επέκταση της χωρητικότητας του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Νιγηρίας που παρέχεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο του TES, η Νιγηρία μπορεί να παρέχει 10 GW μέσω του ηλιακού της συστήματος σε κλίμακα χρησιμότητας έως το 2030 και 40 GW έως το 2050.

Ομοίως, το σύστημα εκτός δικτύου μπορεί να παράγει 21,2 GW έως το 2030 και 75 GW έως το 2050, αντίστοιχα.

Ο γενικός διευθυντής της IRENA, Francesco La Camera, δήλωσε ότι χρησιμοποιώντας τις άφθονες και αναξιοποίητες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της, η Νιγηρία θα μπορούσε να παρέχει βιώσιμη ενέργεια σε όλους τους πολίτες της με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.