Οι Επιστήμονες Ζητούν Περισσότερες Επενδύσεις σε Τεχνολογίες Αφαίρεσης του CO2 από την Ατμόσφαιρα

Οι Επιστήμονες Ζητούν Περισσότερες Επενδύσεις σε Τεχνολογίες Αφαίρεσης του CO2 από την Ατμόσφαιρα
energia.gr
Πεμ, 19 Ιανουαρίου 2023 - 08:57

Η τεχνολογία για την απομάκρυνση του CO2, του αερίου του θερμοκηπίου που προκαλεί τη θέρμανση του πλανήτη από την ατμόσφαιρά μας πρέπει να ενισχυθεί επειγόντως, λένε κορυφαίοι ειδικοί για το κλίμα σε μια νέα έκθεση, καθώς τα δάση από μόνα τους δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Όπως αναφέρει 

το BBC, oι επιστήμονες τονίζουν ότι οι μεγάλες περικοπές στις εκπομπές CO2 δεν θα είναι αρκετές για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και η φύση από μόνη της δεν θα αφαιρέσει αρκετό από αυτό από τον αέρα. Το CO2 είναι το πιο σημαντικό αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη και εκπέμπεται όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

"Για να περιορίσουμε την αύξηση της θεμοκρασίας παγκοσμίως στους 2 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα, πρέπει να επιταχύνουμε τις μειώσεις των εκπομπών και σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της έκθεσης «πρέπει επίσης να αυξήσουμε την απομάκρυνση του άνθρακα", λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Στιβ Σμιθ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και προσθέτει «Πολλές νέες μέθοδοι εμφανίζονται με μεγάλες δυνατότητες».

Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων ότι ο κόσμος θερμαίνεται κυρίως επειδή οι εκπομπές CO2 (υπολογίζονται σε 33 δισεκατομμύρια τόνους το 2021) υπερβαίνουν κατά πολύ την ποσότητα που αφαιρείται (αυτή η έκθεση προτείνει δύο δισεκατομμύρια τόνους ετησίως).

Μέχρι να εξισορροπηθούν οι εκπομπές και οι αφαιρέσεις - το λεγόμενο "καθαρό μηδέν" - οι παγκόσμιες θερμοκρασίες προβλέπεται να αυξηθούν.

Αλλά το να φτάσεις εκεί δεν θα είναι εύκολο. Οι πιο πρόσφατες εκθέσεις του ΟΗΕ για το κλίμα λένε ότι για να επιτευχθεί πλήρως το «καθαρό μηδέν» θα χρειαστεί να υπάρξει κάποια απομάκρυνση CO2, οι λεγόμενες «αρνητικές εκπομπές», για να αντισταθμιστούν οι τομείς που δεν μπορούν εύκολα να απελευθερωθούν από τον άνθρακα.

Επί του παρόντος, σχεδόν όλη η απομάκρυνση του CO2 στον κόσμο γίνεται μέσω φυσικών διεργασιών. Αυτό είναι κυρίως τα φυτά και τα δέντρα που λαμβάνουν CO2 από τον αέρα και το έδαφος το απορροφά και το αποθηκεύει.

Υπάρχουν όμως όρια στο πόσα μπορεί να κάνει από μόνη της η φύση. Για παράδειγμα, πόσα περισσότερα δάση μπορούν να δημιουργηθούν στον κόσμο; Ορισμένα αισιόδοξα σενάρια δείχνουν ότι η φυσική απομάκρυνση του CO2 θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, αλλά και πάλι αυτό εξακολουθεί να είναι μόνο περίπου 4 δισεκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως.

Τεχνολογικές λύσεις;

Αυτή η νέα έκθεση με τίτλο «Η κατάσταση της αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα» λέει ότι για να περιοριστούν και να μειωθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στο μέλλον πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων τώρα.

Οι μέθοδοι που αναφέρει είναι όλες αρκετά νέες και σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Συνολικά, επί του παρόντος αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα της παγκόσμιας απομάκρυνσης του CO2.

Η μία μέθοδος, γνωστή ως BECCS, περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της δέσμευσης CO2 στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τη βιομάζα, στην οποία οργανική ύλη, όπως καλλιέργειες και σφαιρίδια ξύλου καίγονται για την παραγωγή ενέργειας. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν: τεράστιες εγκαταστάσεις όπου ο άνθρακας εξάγεται από τον αέρα πριν αποθηκευτεί στο έδαφος. τη χρήση ειδικά επεξεργασμένου άνθρακα (βιοκάρβουνο) που κλειδώνει σε άνθρακα. και "ενισχυμένη διάβρωση των βράχων" - χαλαρά με βάση την απομάκρυνση του άνθρακα που συμβαίνει με τη φυσική διάβρωση.

Το Biochar είναι ένας ειδικά παραγόμενος τύπος ξυλάνθρακα που κλειδώνει στον άνθρακα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.
Η χρήση τεχνολογιών αφαίρεσης CO2 δεν είναι χωρίς επικριτές. Ορισμένοι υποστηρικτές αμφιβάλλουν ότι μπορούν να είναι οικονομικά αποδοτικές και φοβούνται ότι μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για να αναβάλουν και να καθυστερήσουν τη μετάβαση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Αυτή η έκθεση τονίζει ότι η απομάκρυνση του CO2 δεν πρέπει να θεωρείται ως «ασημένια σφαίρα» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ότι η επίτευξη των κλιματικών στόχων του ΟΗΕ θα απαιτήσει τη συνεργασία της τεχνολογίας  με τη φύση για τη μείωση των επιπέδων των αερίων του θερμοκηπίου.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων (σύμφωνα με τις υποσχέσεις σε πολλές συνόδους κορυφής για το κλίμα) θα μειωθούν γρήγορα. Μέχρι στιγμής πάντως οι ετήσιες εκπομπές δεν έχουν ακόμη βρεθεί σε πτωτική τάση.

Ν. Παλ.