Με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα ύψη, οι αμερικανικές αρχές υποπτεύονται πλέον ότι κάποιοι χρηματιστές κερδοσκοπούν «χειραγωγώντας» τις τιμές και διέταξαν ήδη ανακρίσεις με στόχο να φρενάρουν την ανοδική πορεία του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές

Με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα ύψη, οι αμερικανικές αρχές υποπτεύονται πλέον ότι κάποιοι χρηματιστές κερδοσκοπούν «χειραγωγώντας» τις τιμές και διέταξαν ήδη ανακρίσεις με στόχο να φρενάρουν την ανοδική πορεία του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές

Η αμερικανική υπηρεσία ρύθμισης της αγοράς πρώτων υλών (CFTC) ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογήσει «ευρεία έρευνα σε εθνικό επίπεδο» από τον περασμένο Δεκέμβριο για την διαφαινόμενη «χειραγώγηση» των τιμών του μαύρου χρυσού.

Στόχος: Να εξακριβωθεί κατά πόσο οι διάφορες φήμες που κυκλοφορούν χρηματιστηριακοί και πετρελαϊκοί κύκλοι ενισχύουν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που έχουν διπλασιαστεί σε ένα χρόνο. Η υπηρεσία υποπτεύεται ότι πετρελαϊκές εταιρίες και χρηματιστές εκμεταλλεύονται το σύστημα της προσφοράς για να χειραγωγούν τις τιμές.
Παράλληλα, το Κογκρέσο ξεκίνησε σειρά ακροάσεων, καλώντας τους εκπροσώπους των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, των ενώσεων προστασίας των καταναλωτών, όπως επίσης και χρηματιστές όπως ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, με στόχο να βρεθεί η άκρη του νήματος για την φρενήρη πορεία του πετρελαίου.

Ο Τζορτζ Σόρος σημείωσε μάλιστα ότι η φημολογία έχει συμβάλει σημαντικά στη «φούσκα» του πετρελαίου.

«Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί το βαρέλι έχει αυξηθεί κατά 100% σε ένα χρόνο και κατά 42% από τον Δεκέμβριο...Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου. Η Αμερική ανησυχεί πολύ»,τ όνισε η η γερουσιαστής Μαρία Κάντγουελ μιλώντας στο δίκτυο CNBC.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Γκάλοπ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα USA Today, το 55% των Αμερικανών πιστεύουν ότι λόγω και των αυξήσεων στο πετρέλαιο η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με πέρυσι.

Αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η αμερικανική κοινή γνώμη έχει πειστεί μετά και το σκάνδαλο της Enron ότι οι χρηματιστές κερδοσκοπούν με τις τιμές του πετρελαίου ρίχνοντας τα βάρη στους πολίτες τους «οποίους περνούν για ηλίθιους», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος επενδυτής Έλις Έκλαντ.

Εκτός από το πετρέλαιο, η αμερικανική υπηρεσία ρύθμισης της αγοράς πρώτων υλών (CFTC) διέταξε ήδη ανακρίσεις και για την αγορά βάμβακος και δημητριακών, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί επίσης σε επίπεδα ρεκόρ, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις σε όλον τον πλανήτη.

(Από www.kathimerini.gr, 04/06/2008)