Μια διαφορετική προσέγγιση στην κρίση των τιμών του πετρελαίου επιφυλάσσει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων αποτελούν τη λύση για το περιβάλλον, αποτρέποντας τους καταναλωτές από τη χρήση τους.

Μια διαφορετική προσέγγιση στην κρίση των τιμών του πετρελαίου επιφυλάσσει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων αποτελούν τη λύση για το περιβάλλον, αποτρέποντας τους καταναλωτές από τη χρήση τους.

Ταυτόχρονα, όπως προβλέπει, ενδεχομένως να μειωθούν και οι τιμές του μαύρου χρυσού. Πάντως, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο κ. Γκουρία εκτιμά πως «η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με πιο αργούς ρυθμούς τους επόμενους μήνες, ενώ οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε σημαντικό βαθμό».

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Δευτέρα αναθεώρησε προς τα άνω τις προβλέψεις του για την οικονομία της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη το 2008 θα αγγίξει το 1,75% και το 2009 το 1,25% εν συγκρίσει με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Απριλίου για 1,4% και 1,2% αντίστοιχα. Ειδικά, πάντως, το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο με την αρωγή των επενδύσεων και των κατασκευαστικών δαπανών της Γερμανίας.

Με τον τρόπο αυτό αμβλύνθηκαν οι συνέπειες από τις υψηλές τιμές πετρελαίου, την ενίσχυση του ευρώ και τις αναταραχές στις διεθνείς αγορές. Το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,8% εν συγκρίσει με προηγούμενες προβλέψεις για 0,7%, σύμφωνα με τη Eurostat. Tο τρέχον τρίμηνο, εντούτοις, θα επιβραδυνθεί η οικονομία της Ευρωζώνης λόγω πετρελαίου και ευρώ.

Αναφορικά με τα τρόφιμα, τώρα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι σταδιακά οι τιμές τους θα υποχωρήσουν από τα σημερινά υψηλά επίπεδα. Εντούτοις, την επόμενη δεκαετία αναμένεται ότι θα έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα κατά 50% υψηλότερα από ό,τι την τρέχουσα. Παρά ταύτα, ο διεθνής οργανισμός θεωρεί πως οι δριμείες επιπτώσεις από την αύξηση των καυσίμων δεν θα πρέπει να αντισταθμίζονται από την επιδότηση της κατανάλωσής τους.

«Πολλές χώρες δαπανούν πολύ περισσότερα για να επιδοτούν τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων απ’ ό,τι για την υγεία και την παιδεία, βασικούς μοχλούς για τη διέξοδο από τη φτώχεια», είπε χαρακτηριστικά ο Ανχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ. Εξειδικεύοντας στο πετρέλαιο, τόνισε ότι οι παράγοντες που συντελούν στην εκτίναξη των τιμών του είναι πέραν της προσφοράς και της ζήτησης και ένα είδος κερδοσκοπίας.

Ασθενική ανάπτυξη για δύο χρόνια

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ τόνισε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία οφείλεται στους ελλιπείς ρυθμιστικούς μηχανισμούς, συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα και ακόμα δεν έχει λήξει. Η κάμψη της οικονομίας θα βαθύνει και θα αποδειχθεί πολύ πιο παρατεταμένη από τις προβλέψεις, ανέφερε στο BBC. «Τα επόμενα δύο χρόνια η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας θα είναι πολύ ασθενική, ενώ το 2010 θα αποβεί και η πρώτη χρονιά κατά την οποία αυτή αναμένεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα», διευκρίνισε ο κ. Γκουρία.

Πάντως, έσπευσε να προσθέσει ότι η σημερινή κατάσταση δεν πρέπει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Εάν ο κόσμος δεν κινητοποιηθεί άμεσα για να ελέγξει τα αέρια του θερμοκηπίου, τότε οι μακροπρόθεσμες ζημίες και βλάβες θα είναι τέτοιες, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της πιστωτικής κρίσης», διεμήνυσε εν κατακλείδι και χωρίς περιστροφές ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/06/2008)