Σε Εντυπωσιακά Χαμηλά Επίπεδα οι Τιμές Ρεύματος και Φ. Αερίου – Μειώσεις 30 με 50% στα Τιμολόγια Φεβρουαρίου

Σε Εντυπωσιακά Χαμηλά Επίπεδα οι Τιμές Ρεύματος και Φ. Αερίου – Μειώσεις 30 με 50% στα Τιμολόγια Φεβρουαρίου
energia.gr
Παρ, 20 Ιανουαρίου 2023 - 08:30

Τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ κι ενάμιση χρόνο σημείωσε την Τετάρτη, η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Έτσι, προχθές, 18 Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 86,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με το προηγούμενο «ναδίρ» να σημειώνεται τον Αύγουστο του 2022, όταν η τιμή είχε πέσει στα 100 ευρώ

Τα τιμολόγια Φεβρουαρίου, λόγω και της ραγδαίας αποκλιμάκωσης στα τιμολόγια φυσικού αερίου, αναμένεται να κυμανθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γενικότερη τάση στο ΕΧΕ είναι πτωτική τις τελευταίες εβδομάδες.

Έτσι, η μέση τιμή έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά από την πρώτη Ιανουαρίου, οπότε η μέση τιμή εκινείτο στην περιοχή των 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς το τελευταίο διάστημα βρίσκεται γύρω στα 200 ευρώ. Εκτιμάται ότι οι ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, με το TTF έχει πέσει στα επίπεδα των 56-57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα αποτυπωθούν στους τιμοκαταλόγους του Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, η μέση τιμή μεγαβατώρας στη χώρα μας έπεσε τη Τετάρτη στα 86,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 132 ευρώ την Τρίτη, με φθηνότερες μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στα 80,39 ευρώ. Εκτός συναγωνισμού βρίσκονται Πορτογαλία-Ισπανία χάρη στο μοντέλο της κατ΄ εξαίρεσιν εκκαθάρισης, με τη μεγαβατώρα να κινείται στα 21,46 ευρώ. Την Τετάρτη, η Γαλλία είχε τη μεγαβατώρα στα 157 ευρώ, η Γερμανία στα 143 ευρώ και η Ιταλία στα 149 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ση χώρα μας οι μειώσεις του TTF δεν μετακυλίονται άμεσα στην αγορά καθώς οι προμηθευτές φυσικού αερίου τιμολογούν με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα. Έτσι, οι μειωμένες τιμές φυσικού αερίου αναμένεται να αποτυπωθούν στις τιμές ηλεκτρισμού τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς αερίου και ρεύματος, οι τιμές των παρόχων αναμένεται να υποχωρήσουν θεαματικά τον Φεβρουάριο, ακόμη και σε επίπεδα 0,20 με 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα, πολύ χαμηλότερα – ακόμη και πλέον του 50% - συγκριτικά με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις Ιανουαρίου. Τον τρέχοντα μήνα το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ήταν από 0,358 έως 0,489 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι επιδοτήσεις που έδωσε στη συνέχεια το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης οδήγησαν τις τελικές τιμές καταναλωτή σε ένα εύρος που κυμάνθηκε από 0,03 έως 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στελέχη της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος θεωρούν ότι οι μειώσεις του φυσικού αερίου, αν διατηρηθούν στα παραπάνω επίπεδα, έχουν σαν αποτέλεσμα το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά μονάδα να αγγίζει εκείνο του εργοστασίου που βασίζεται στον λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος.

Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη να δούμε αν θα διατηρηθεί το καθεστώς το επιδοτήσεων μετά και τις παραπάνω μειώσεις τις τιμές, ενώ ήδη η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι τον περιορισμό τους μόνο σε οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών.