Ακόμη μεγαλύτερη μείωση στο πλαφόν της τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης ζήτησε χθες, Πέμπτη, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, καθώς θεωρεί ότι η τρέχουσα τιμή αγοράς για την ποικιλία Urals βρίσκεται κάτω από το ισχύον, σήμερα, όριο των 60 δολ. το βαρέλι

Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα των G7 μαζί με την Αυστραλία και την ΕΕ θα επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιβάλλοντας πλαφόν στην τιμή προϊόντων πετρελαίου όπως η βενζίνη και το ντήζελ, από τις 5 Φεβρουαρίου. Πέρυσι οι παραπάνω χώρες επέβαλαν πλαφόν ύψους 60 δολαρίων το βαρέλια για το ρωσικό αργό που μεταφέρεται διά θαλάσσης.

Χθες, Πέμπτη, η ρωσική ποικιλία Urals για παραδόσεις στην Ευρώπη επωλείτο στα 57,26 δολ. το βαρέλι, διατηρώντας μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το Brent, το οποίο βρισκόταν στα 86,41 δολ. το βαρέλι.  Ωστόσο, γενικά τον Ιανουάριο η συγκεκριμένη ποικιλία διεκινείτο στα 50 δολ. το βαρέλι.

Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, σε tweet του την Πέμπτη ανέφερε: «Η Ουκρανία είναι πεπεισμένη ότι είναι ώρα να αναθεωρήσουμε το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου καθώς η σημερινή τιμή αγοράς για το Urals είναι κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι.

Αυτή η απόφαση θα πρέπει να διασφαλίζει μία δραστική μείωση στα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία χρηματοδοτούν τον πόλεμο, τις μαζικές ωμότητες και την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη και αλλού».

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, από την πλευρά του, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι παραγωγοί πετρελαίου δεν είχαν καμία δυσκολία στο να κλείσουν συμφωνίες εξαγωγών πετρελαίου παρά τις δυτικές κυρώσεις και το πλαφόν στην τιμή.