Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από τη Ρωσία μειώθηκαν τον Δεκέμβριο καθώς τα ζητήματα logistics και ο δυσμενής χειμώνας στη Ρωσία περιόρισαν τις αποστολές, ενώ και η κινεζική ζήτηση εξασθένησε λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19

Έτσι, περίπου 6,89 εκατομμύρια τόνοι ρωσικού άνθρακα έφτασαν στην Κίνα τον περασμένο μήνα, από 7,16 εκατομμύρια τόνους τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων την Παρασκευή.

Ωστόσο, τα επίπεδα αυτά παραμένουν υψηλότερα από τα 4,08 εκατομμύρια τόνους την ίδια περίοδο το 2021.

Οι ρωσικές εξαγωγές άνθρακα έχουν περιοριστεί λόγω των εμποδίων στις μεταφορές τους τελευταίους μήνες, καθώς το ψύχος δυσχεραίνει τη φόρτωση και τη ναυτιλία.

Ωστόσο, για ολόκληρο το έτος 2022, οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 68,06 εκατομμύρια τόνους, καθώς οι δυτικές χώρες απέφευγαν το εμπόριο με τη Μόσχα μετά την κρίση της Ουκρανίας, αναγκάζοντας τη Ρωσία να εκτρέψει τα φορτία της και να τα πουλάει σε μεγάλες εκπτώσεις.Η Ινδονησία παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής άνθρακα της Κίνας τον Δεκέμβριο και το 2022 συνολικά, καθώς οι κινεζικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προτίμησαν τον θερμικό άνθρακα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο και τέφρα που παράγει η απωανατολική χώρα.

Οι εισαγωγές άνθρακα από την Κίνα στην Ινδονησία ανήλθαν σε 17,53 εκατομμύρια τόνοι τον περασμένο μήνα, από 20,04 εκατομμύρια τόνους τον Νοέμβριο.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, οι εισαγωγές της Κίνας ανήλθαν συνολικά σε 170,71 εκατομμύρια τόνους, μειωμένες κατά 12,6% από το 2021.

Τα τελωνειακά στοιχεία την Παρασκευή έδειξαν ότι δεν έγιναν εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία τον Δεκέμβριο.

Το Πεκίνο έχει χορηγήσει άδεια σε τρεις εταιρείες κοινής ωφελείας και στη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Κίνας να αγοράσει αυστραλιανό άνθρακα, στην πρώτη κίνηση του είδους από τότε που επέβαλε ανεπίσημα απαγόρευση στο εμπόριο άνθρακα με την Καμπέρα το 2020.Το πρώτο αυστραλιανό φορτίο άνθρακα μετά τη μερική άρση του περιορισμού των εισαγωγών αναμένεται να φτάσει στην Κίνα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι αποστολές άνθρακα από τη Μογγολία, κυρίως κωκ για την παραγωγή χάλυβα, ήταν 4,99 εκατομμύρια τόνοι τον Δεκέμβριο, από μόλις 947.993 τόνους ένα χρόνο νωρίτερα.

Για ολόκληρο το 2022, η Κίνα εισήγαγε συνολικά 31,15 εκατομμύρια τόνους μογγολικού άνθρακα, σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο του 2021, καθώς μειώθηκαν οι περιορισμοί που σχετίζονται με τον Covid-19.