Μεγαλύτερες οι Πιθανότητες για «Καταστροφικές Κυβερνοεπιθέσεις τα Επόμενα Δύο Χρόνια» Λόγω της Γεωπολιτικής Αστάθειας

Μεγαλύτερες οι Πιθανότητες για «Καταστροφικές Κυβερνοεπιθέσεις τα Επόμενα Δύο Χρόνια» Λόγω της Γεωπολιτικής Αστάθειας
energia.gr
Δευ, 23 Ιανουαρίου 2023 - 10:16

Η γεωπολιτική αστάθεια επιδεινώνει τον κίνδυνο καταστροφικών κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με την έκθεση Global Cybersecurity Outlook 2023, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Ετήσια Συνάντηση 2023 στο Νταβός. Πάνω από το 93% των ειδικών στον κυβερνοχώρο και το 86% των ηγετών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι «ένα εκτεταμένο, καταστροφικό συμβάν στον κυβερνοχώρο είναι πιθανό να συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια» και υπάρχει ένα κρίσιμο κενό δεξιοτήτων που απειλεί τις κοινωνίες και τις βασικές υποδομές.

Τα ευρήματα του Global Cybersecurity Outlook 2023 βασίστηκαν σε έρευνες, εργαστήρια και συνεντεύξεις με περισσότερους από 300 ειδικούς και στελέχη του C-suite. Οι μισές από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι το σημερινό τοπίο τις κάνει να επαναξιολογήσουν τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Παρά τις προκλήσεις, οι οργανισμοί βελτιώνουν την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, μια από τις βασικές προτεραιότητες του Κέντρου για την Κυβερνοασφάλεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η έκθεση, που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Accenture, λέει ότι η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να εξισορροπήσουν την αξία της νέας τεχνολογίας έναντι του κινδύνου στον κυβερνοχώρο που συνεπάγεται.

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντων και ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων. Περίπου το 34% των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας δήλωσε ότι τους λείπουν κάποιες δεξιότητες στην ομάδα τους, με το 14% να λέει ότι τους λείπουν κρίσιμες δεξιότητες. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε βασικούς τομείς όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενέργειας, όπου σχεδόν το 25% των ειδικών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας δήλωσαν ότι δεν είχαν τις απαραίτητες κρίσιμες δεξιότητες για την προστασία των λειτουργιών των οργανισμών τους. Απαιτείται η επέκταση της δεξαμενής ταλέντων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Πολλά επιτυχημένα προγράμματα δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, αλλά πολλά δυσκολεύονται να κλιμακωθούν σε μεγάλους αριθμούς. Απαιτείται μεγαλύτερη διβιομηχανική συνεργασία και δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για να ξεπεραστεί αυτό.

Η γεωπολιτική αναδιαμορφώνει το νομικό, ρυθμιστικό και τεχνολογικό περιβάλλον. «Καθώς η παγκόσμια αστάθεια αυξάνει τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο, αυτή η έκθεση απαιτεί μια ανανεωμένη εστίαση στη συνεργασία. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που είναι υπεύθυνοι για την κοινή μας ψηφιακή υποδομή πρέπει να συνεργαστούν για να οικοδομήσουμε ασφάλεια, ανθεκτικότητα και εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Jeremy Jurgens, Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

 Ν. Παλ.