ΗΠΑ: Η Αύξηση Παραγωγής των ΑΠΕ θα Περιορίσει την Αγορά Άνθρακα και Φυσικού Αερίου τα Επόμενα Χρόνια

ΗΠΑ: Η Αύξηση Παραγωγής των ΑΠΕ θα Περιορίσει την Αγορά Άνθρακα και Φυσικού Αερίου τα Επόμενα Χρόνια
του Δημήτρη Φάρου
Δευ, 23 Ιανουαρίου 2023 - 14:03

Η ταχεία επέκταση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ, λόγω του μειωμένου κόστους κατασκευής και των ευνοϊκών φορολογικών εκπτώσεων, θα μειώσει την παραγωγή άνθρακα και φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την Ένωση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, η γνωστή ΕΙΑ

Ειδικότερα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσωπεύουν το 16% της συνολικής παραγωγής το 2023, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Ένωση. Σε ετήσια βάση, ο άνθρακας προβλέπεται να μειωθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 18% του μείγματος το 2023, ενώ το φυσικό αέριο αναμένεται να μειωθεί από 39% σε 38%.

«Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια ήταν η ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ιδιαίτερα της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας», ανέφερε η EIA σε ανακοίνωσή της στις 19 Ιανουαρίου.

Συνολικά, η συνολική παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,7% μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Νοεμβρίου 2025, σημειώνοντας καθαρή αύξηση 71,391 GW, σύμφωνα με την τελευταία Ενημέρωση Ενεργειακών Υποδομών της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας (FERC).

Την ίδια περίοδο, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 72,809 GW, σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με την αύξηση όλων των άλλων καυσίμων μαζί.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2025, οι όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, βιομάζα και γεωθερμική ενέργεια - αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 32,5% της παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της FERC.