ΕΕ: Δημόσια Διαβούλευση για την Προστασία των Καταναλωτών Ρεύματος Από τις Διακυμάνσεις στις Τιμές των Ορυκτών Καυσίμων

ΕΕ: Δημόσια Διαβούλευση για την Προστασία των Καταναλωτών Ρεύματος Από τις Διακυμάνσεις στις Τιμές των Ορυκτών Καυσίμων
energia.gr
Δευ, 23 Ιανουαρίου 2023 - 16:10

Σε μια δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, η Κομισιόν παρουσίασε μία σειρά από επιλογές για την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της αγοράς που θα προτείνει τον Μάρτιο. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος των προτάσεων για την αναμόρφωση της αγοράς 

ηλεκτρικής ενέργειας είναι να θωρακιστούν καλύτερα οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών από τις διακυμάνσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων.

Με τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, η ΕΕ επιδιώκει να αποφύγει την επανάληψη των φαινομένων του περασμένου έτους, όταν οι περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου οδήγησαν τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά και αναγκάζοντας αρκετές βιομηχανίες να κλείσουν.

«Πρέπει να κάνουμε τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλο για το μέλλον, επιτρέποντάς της να προσφέρει τα οφέλη της οικονομικά προσιτής καθαρής ενέργειας σε όλους», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.Η πρόταση της ΕΕ θα έχει ως στόχο να επεκτείνει τη χρήση μακροπρόθεσμων συμβάσεων στην Ευρώπη, και οι οποίες παρέχουν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σταθερή τιμή για την ηλεκτρική τους ενέργεια που χρησιμοποιούν - «συμβόλαια διαφοράς» (contracts for difference - CfD) και συμφωνίες αγοράς ενέργειας (power purchase agreements - PPA), ανέφερε η Κομισιόν.

Η επέκταση αυτών των τύπων συμβάσεων θα δημιουργούσε ένα «τείχος προστασίας» μεταξύ των καταναλωτών ενέργειας και τις ασταθείς τιμές στις βραχυπρόθεσμες αγορές ενέργειας, παρέχοντας πιο σταθερούς λογαριασμούς ενέργειας στα νοικοκυριά και τις εταιρείες, όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της εισαγωγής συγκεκριμένων κανόνων της ΕΕ για τα CfD και αφήνοντας τις εθνικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν αν θα τα χρησιμοποιήσουν ή απαιτώντας από νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λαμβάνουν κρατική υποστήριξη να υπογράψουν CfD.Πιο ριζικές αλλαγές, όπως το να επιτρέπεται στις εθνικές κυβερνήσεις να επιβάλλουν CfD σε ορισμένους υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, θα είναι επίσης δυνατές - αν και η Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητα που πιθανόν να αποτρέψει τις τόσο αναγκαίες επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ήδη ζητήσει την επέκταση των CfD για ανανεώσιμες πηγές και πυρηνικά εργοστάσια.

Οι χώρες της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές θα διαπραγματευτούν τις τελικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι Ευρωπαίοι, από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές έως τις ΜΜΕ και τα νοικοκυριά, να επωφελούνται από την ανάπτυξη και το χαμηλό λειτουργικό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνει η Κομισιόν.

Η Επιτροπή πρότεινε μια σειρά άλλων αλλαγών, όπως η διευκόλυνση των καταναλωτών να επιλέγουν συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής για να μειώσουν την έκθεσή τους σε βραχυπρόθεσμες αυξήσεις τιμών, ή την επέκταση του προσωρινού μέτρου της ΕΕ που ανακτά τα απροσδόκητα έσοδα των παραγωγών φυσικού αερίου.

Η εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή καθαρή ενέργεια για όλους τους καταναλωτές θα απαιτήσει εργαλεία της αγοράς για την επίτευξη σταθερότερων τιμών και συμβολαίων με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής ενέργειας.

Η διαβούλευση που δρομολογήθηκε σήμερα θα στηρίξει τις εργασίες της Επιτροπής για νομοθετική πρόταση η οποία έχει αναμένεται να υποβληθεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου και επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς:

-Μείωση της εξάρτησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τις βραχυπρόθεσμες τιμές των ορυκτών καυσίμων και ενίσχυση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

-Βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού και να αξιοποιούνται πλήρως οι εναλλακτικές έναντι του φυσικού αερίου, όπως η αποθήκευση και η απόκριση ζήτησης

-Ενίσχυση της προστασίας και της ενδυνάμωσης των καταναλωτών

-Βελτίωση της διαφάνειας, της εποπτείας και της ακεραιότητας της αγοράς