''Καμπανάκι'' από το Μεγαλύτερο Συνταξιοδοτικό Ταμείο στην Ευρώπη στις Τράπεζες για τη Χρηματοδότηση Έργων Ορυκτών Καυσίμων

Καμπανάκι από το Μεγαλύτερο Συνταξιοδοτικό Ταμείο στην Ευρώπη στις Τράπεζες για τη Χρηματοδότηση Έργων Ορυκτών Καυσίμων
energia.gr
Τετ, 25 Ιανουαρίου 2023 - 09:23

Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Ευρώπης ειδοποιεί τις τράπεζες και μπορεί να αρχίσει να αποχωρεί από τον κλάδο, εκτός εάν δει αποδείξεις ότι οι ισχυρισμοί για απαλλαγή του χαρτοφυλακίου αντιστοιχίζονται με δράση. «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει πραγματικά καθυστερήσει», δήλωσε η Dominique Dijkhuis, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και επικεφαλής επενδύσεων στο ABP, το οποίο είναι το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ευρώπης.

«Αν λέτε ότι δεσμεύεστε σε μια σειρά μαθημάτων για το κλίμα και στη συνέχεια χορηγείτε ενεργά δάνεια σε νέα ορυκτά προϊόντα, αυτό απλώς δεν ευθυγραμμίζεται».

Η ABP θέτει «διαφανείς» βασικούς δείκτες απόδοσης που πρέπει να πληρούν οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν το ξεπούλημα τα επόμενα τρία χρόνια, είπε σε συνέντευξή της. Οι τράπεζες πρέπει να «αναλάβουν την ευθύνη», που σημαίνει ότι κοιτάζουν «πολύ κριτικά» την έκθεσή τους σε ορυκτά καύσιμα και «ίσως να απομακρυνθούν».

Οι παρατηρήσεις αντικατοπτρίζουν ένα ταχέως εξελισσόμενο τοπίο, καθώς θεσμικοί επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές, νομοθέτες και ακτιβιστές για το κλίμα εντείνουν τον έλεγχο του ρόλου του χρηματοοικονομικού κλάδου στην τροφοδότηση των εκπομπών άνθρακα. Αυτό συμβαίνει καθώς οι τράπεζες που δίνουν μηδενικές δεσμεύσεις συνεχίζουν να παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη σε εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Η ABP έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη του 2021, όταν ανακοίνωσε ότι εκποιούσε χαρτοφυλάκιο 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (16,3 δισ., δολάρια) περιουσιακών στοιχείων ορυκτών καυσίμων. Τώρα είναι πρόθυμη να μειώσει την έμμεση έκθεσή της σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. «Ανησυχούμε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας εξακολουθεί να επενδύει μαζικά σε ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Dijkhuis.

Ν. Παλ.