Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά συνολικού ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι η εμπορική εταιρεία πετρελαιοειδών Ελινόιλ. Τα κεφάλαια που προσδοκά να αντλήσει η εισηγμένη θα διοχετευθούν για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της επιχείρησης και την ενίσχυση της ρευστότητας για νέες επενδύσεις.

Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά συνολικού ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι η εμπορική εταιρεία πετρελαιοειδών Ελινόιλ. Τα κεφάλαια που προσδοκά να αντλήσει η εισηγμένη θα διοχετευθούν για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της επιχείρησης και την ενίσχυση της ρευστότητας για νέες επενδύσεις. Ηδη η Ελινόιλ έχει προαναγγείλει ότι στην ημερήσια διάταξη συζήτησης της ετήσιας συνέλευσης της 26ης Ιουνίου 2008 έχει προγραμματισθεί να τεθεί υπό την έγκριση των μετόχων
η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφισταμένων μετόχων και τροποποίηση του περί μετοχικού κεφαλαίου άρθρου 5 του Καταστατικού της εταιρείας.

Η Ελινόιλ κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2008, εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών σε ποσοστό 40%, καθώς διαμορφώθηκε στα 195,287 εκατ. ευρώ έναντι τζίρου 139,030 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της παρελθούσης οικονομικής χρήσης. Για το ίδιο διάστημα που εξετάζουμε, η λειτουργική κερδοφορία (ebitda) της εισηγμένης ενισχύθηκε σε ποσοστό 46,3% και έφθασε τα 2,127 εκατ. ευρώ έναντι 1,454 εκατ. ευρώ που ήταν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων το α΄ τρίμηνο του 2007. Η Ελινόιλ στο τελικό της αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο με συνολικές ζημίες 129 χιλιάδες ευρώ έναντι καθαρών κερδών μετά φόρων 439 χιλιάδες ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο της παρελθούσης οικονομικής χρήσεως.

Να υπογραμμίσουμε ότι από τις αρχές του έτους η Ελινόιλ προχώρησε σε μία σημαντική πρωτοβουλία που αφορά τον έλεγχο της ποσότητας των καυσίμων που παραδίδονται από τα πρατήριά της, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, το εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων πραγματοποιεί ελέγχους σε πρατήρια ελίν σε όλη την Ελλάδα, λαμβάνοντας δείγματα από την αντλία και μετρώντας την ακρίβεια της παραδιδόμενης ποσότητας. Οι έλεγχοι εκτελούνται είτε με φανερή λιτρομέτρηση, εν γνώσει του πρατηριούχου ή χωρίς ενημέρωσή του, μέσω χρήσης ειδικά διαμορφωμένου οχήματος χωρίς σήμανση. Σημειώνεται ότι το νέο αυτό πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στο πρόγραμμα ελέγχου Ποιότητας που ξεκίνησε πρώτη η Ελινόιλ και εφαρμόζει αδιάλειπτα εδώ και 10 χρόνια σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών του ΕΜΠ. Η εταιρεία έχοντας μειώσει στο δίκτυο των 500 πρατηρίων της τα ποσοστά ακατάλληλων δειγμάτων σε επίπεδα που εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού σφάλματος, με το νέο πρόγραμμα στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για διάθεση καυσίμων με άψογη ποιότητα αλλά και στη σωστή ποσότητα.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05/06/2008)