Η εισαγγελία της Ναντέρ στη Γαλλία διερευνά μια καταγγελία περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της μεγάλης πετρελαϊκής TotalEnergies για εικαζόμενες «παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές», ανέφερε την Πέμπτη. Η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε το 2020, αλλά επιβεβαιώθηκε μόλις χθες Πέμπτη. «Αυτή η καταγγελία αποτελεί αντικείμενο ανοιχτής έρευνας για παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές», αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα

Το γεγονός ότι το γραφείο του εισαγγελέα αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα δεν αποτελεί από μόνο του ένδειξη ότι θεωρεί την εταιρεία ως ένοχη.Η έρευνα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε δίωξη ή απλά η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο.

Υπήρξαν μια σειρά αστικών αγωγών και καταγγελιών από περιβαλλοντικές ομάδες, με το επιχείρημα ότι η δημόσια διαφήμιση της TotalEnergies για τις φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις της είναι παραπλανητική δεδομένου του πολύ μεγαλύτερου χρηματικού ποσού που επενδύει η εταιρεία στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Total αρνήθηκε τις κατηγορίες των οικολογικών ομάδων για το λεγόμενο greenwashing από την εταιρεία.

«Η TotalEnergies εφαρμόζει τη στρατηγική της με συγκεκριμένο τρόπο-επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κ.λπ. και είναι σύμφωνη με τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050», λέει η TotalEnergies.