Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο που έχει προκαλέσει στα κέρδη των διυλιστηρίων η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, η κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε χθες να αυξήσει τις τιμές λιανικής των καυσίμων διακινδυνεύοντας μια άνοδο του πληθωρισμού που βρίσκεται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμισι ετών.

Ειδικότερα, οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν κατά 11% φθάνοντας στις 50,56 ρουπίες το λίτρο, ποσό αντίστοιχο του 1,2 δολαρίου. Η τιμή αυτή υπερβαίνει τον μέσο όρο των τιμών στις ΗΠΑ που ανέρχεται στα 3,94 δολάρια ανά γαλόνι.
Παράλληλα, η τιμή του ντίζελ αυξάνεται κατά 9% και του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στις κουζίνες των ινδικών νοικοκυριών κατά 17%.

Την είδηση ανακοίνωσε ο Ινδός υπουργός Πετρελαίου, Μούρλι Ντεόρα, που διευκρίνισε πως οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται κατά πέντε ρουπίες το λίτρο και του ντίζελ κατά τρεις ρουπίες, ενώ εκείνες του υγροποιημένου αερίου κατά 50 ρουπίες ανά φιάλη με περιεχόμενο τα 14,2 κιλά.

Μειώνονται οι φόροι στη βενζίνη

Το υπουργείο Πετρελαίου σχολίασε, άλλωστε, πως τα ανωτέρω συνεπάγονται αύξηση κατά 0,5% με 0,6% στις τιμές χονδρικής. Παράλληλα, όμως, μειώνονται οι φόροι στη βενζίνη και το ντίζελ στο 2,5% από το 7,5%, ενώ σε άλλα παράγωγα του πετρελαίου στο 5% από το 10%. Σε ό,τι αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα μειώνονται κατά μία ρουπία το λίτρο.

Αμεση ήταν η αντίδραση των κομμουνιστικών κομμάτων της Ινδίας και εταίρων του Μαμονάχ Σινγκ στον κυβερνητικό συνασπισμό, που προειδοποίησαν την κυβέρνηση για κύμα αντιδράσεων, διαδηλώσεων, απεργιών, οδοφραγμάτων και καταλήψεων σε σιδηροδρομικές γραμμές.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν, η περαιτέρω επιβάρυνση έρχεται «ενώ ο κόσμος υποφέρει από τη ραγδαία άνοδο των τιμών βασικών αγαθών και θα οξύνει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις».

Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων αναμενόταν προ πολλού στην Ινδία.

 Δεδομένου, όμως, ότι το τρέχον έτος θα διεξαχθούν εκλογές, η κυβέρνηση εξέταζε το θέμα επί 10 ημέρες προτού αποφασίσει να ανακοινώσει την απόφασή της.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05/06/2008)