Η Δανία επέλεξε έργα από τις Total Energies, INEOS E&P και Wintershall DEA για τις πρώτες άδειες αποθήκευσης CO2 πλήρους κλίμακας της χώρας για έργα στη Βόρεια Θάλασσα. Η σύσταση του Υπουργείου Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας σηματοδότησε την ολοκλήρωση του πρώτου ετήσιου διαγωνισμού για άδειες για την εξερεύνηση πλήρους κλίμακας αποθήκευσης CO2 στην υφαλοκρηπίδα της Δανίας,

καθώς η χώρα προσβλέπει στην ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας που θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της για μείωση των εκπομπών.

Οι άδειες ανοίγουν το δρόμο προς τα εμπρός για τη Δανία ως ένα σημαντικό κομμάτι παζλ για την υλοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης για χωρητικότητα αποθήκευσης CO2 στη Βόρεια Ευρώπη, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων. Η Δανική Υπηρεσία Ενέργειας (DEA) ανέφερε ότι έλαβε δύο αιτήσεις στον πρώτο γύρο αδειών για αποθήκευση CO2 στη Βόρεια Θάλασσα της Δανίας και ότι και οι δύο πληρούσαν τις απαιτήσεις αξιολόγησης της τεχνικής και οικονομικής ικανότητας καθώς και του τεχνικού περιεχομένου των προγραμμάτων εργασίας που παρουσιάζουν οι εταιρείες στις αιτήσεις τους. Η τελική χορήγηση δύο αδειών στην TotalEnergies και μίας για τη συνεργασία μεταξύ INEOS και Wintershall DEA θα πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή έκθεσης στην Επιτροπή Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας του Δανικού Κοινοβουλίου.

«Η χορήγηση των πρώτων αποκλειστικών αδειών για πλήρη αποθήκευση CO2 στη Βόρεια Θάλασσα είναι ένα σημαντικό βήμα στο μέλλον. Η δέσμευση και αποθήκευση CO2 είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην πράσινη μετάβαση. Οι σημερινές άδειες είναι το αποτέλεσμα της αποτελεσματικής εφαρμογής των πρώτων πολιτικών συμφωνιών της Δανίας για το CCS», λέει ο Kristoffer Böttzauw, διευθυντής της DEA.

Η Δανία πιστεύει ότι υπάρχουν ισχυρές ευκαιρίες για αυτόν τον αναπτυσσόμενο κλάδο. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας (GEUS) έχει προηγουμένως αποδείξει ότι το δανικό υπέδαφος είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για αποθήκευση CO2, τόσο στην υπεράκτια όσο και στην ξηρά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη Δανία να χρησιμεύσει ως εμπορικός κόμβος αποθήκευσης CO2 από όλη την Ευρώπη. Εκτίμησαν ότι το δανικό υπόγειο θεωρητικά μπορεί να αποθηκεύσει έως και 22 δισεκατομμύρια τόνους CO2. Είπαν ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με 500 έως 1000 χρόνια συνολικών εκπομπών στη Δανία στα σημερινά επίπεδα.

Όλες οι άδειες περιέχουν τις απαραίτητες γεωλογικές δομές που είναι κατάλληλες για να λειτουργήσουν ως μόνιμοι χώροι αποθήκευσης CO2 στο μέλλον. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Δανίας, μπορούν αρχικά να χορηγηθούν άδειες για εξερεύνηση έως και έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η εταιρεία εξερεύνησης έχει αποκλειστικά δικαιώματα στην περιοχή. Εάν βρεθεί κατάλληλος χώρος αποθήκευσης CO2, η άδεια μπορεί να παραταθεί έως και για 30 χρόνια για εργασίες αποθήκευσης. Τα συγκεκριμένα έργα αποθήκευσης πρέπει να εγκρίνονται από την DEA.

Η Δανία υπογραμμίζει ότι η πλήρης αποθήκευση CO2 υπεράκτιων είναι μια γνωστή τεχνολογία που λειτουργεί στη Νορβηγία από το 1996. Στη Δανία, η τεχνολογία θα δοκιμαστεί σε σχέση με το Project Greensand, το οποίο είναι ένα πιλοτικό και επίδειξης από την INEOS E&P που χρηματοδοτείται από το EUDP. Οι άδειες δοκιμών είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν με τα πρώτα προγράμματα ένεσης να πραγματοποιούνται τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Μέχρι το 2025, η INEOS και η Wintershall αναμένουν ότι θα μπορούν να ξεκινήσουν πλήρως τη λειτουργία τους στο έργο Greensand. Αρχικά, αναμένουν να εισάγουν έως και 1,5 εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως και έως το 2030 να αυξηθούν σε ετήσια δυναμικότητα οκτώ εκατομμυρίων τόνων. Το έργο Bifrost της TotalEnergies αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2027 με αρχική χωρητικότητα έως και τρία εκατομμύρια τόνους και να επεκταθεί έως το 2030 για να εγχύει έως και πέντε εκατομμύρια CO2 έως το 2030.

Η Nordsοfonden, η εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δανίας, θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κράτους και θα συμμετέχει με μερίδιο 20% σε κάθε μία από τις νέες άδειες.

Ν. Παλ.