Κροατία: Νέοι «Δρόμοι» Προμήθειας Φ. Αερίου από Ρωσία - Αζερμπαϊτζάν

Την κατασκευή δύο νέων διόδων προμήθειας και μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν προβλέπει – μεταξύ άλλων – το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Κροατίας για την ενέργεια. Για τη διασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου σε κάθε πόλη της χώρας, θα κατασκευαστεί κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία ένας ενεργειακός «διάδρομος», ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία.
Energia.gr
Δευ, 9 Ιουνίου 2008 - 23:45

Την κατασκευή δύο νέων διόδων προμήθειας και μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν προβλέπει – μεταξύ άλλων – το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Κροατίας για την ενέργεια. Για τη διασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου σε κάθε πόλη της χώρας, θα κατασκευαστεί κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία ένας ενεργειακός «διάδρομος», ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία. Η κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης, Νταμίρ Πόλαντσεκ.

Με την κατασκευή αυτής της διόδου εκτιμάται ότι θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς, ενώ ο αγωγός θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που θα κατασκευαστεί στην Κροατία και θα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγών και εξαγωγών.

Ο δεύτερος αγωγός φυσικού αερίου θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου για την προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Αλβανία. Το ένα σκέλος του αγωγού θα συνδέεται, υποθαλάσσια, με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ ένα άλλο θα διασχίζει το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Κροατία και θα καταλήγει στη βόρεια Ιταλία.

Η κυβέρνηση ανέθεσε στο υπουργείο Οικονομίας να προετοιμάσει, σε συνεργασία με το ουγγρικό υπουργείο Οικονομίας, μια ενεργειακή συμφωνία, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για την κατασκευή του «διαδρόμου» και θα σχεδιάσει τη σύσταση της διακρατικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα.