Ανατροπές στην Παγκόσμια Βιομηχανία Φωτοβολταϊκών

Ανατροπές στην Παγκόσμια Βιομηχανία Φωτοβολταϊκών
της Λίζας Τζούκα / Reuters Breakingviews
Τρι, 7 Φεβρουαρίου 2023 - 17:11

Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος παίρνει μια απροσδόκητη τροπή. Το Πεκίνο ενδέχεται να απαγορεύσει την εξαγωγή τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, μια βιομηχανία στην οποία η Κίνα κυριαρχεί ελέγχοντας τουλάχιστον το 75% της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού της. Αυτό, βέβαια, θα έχει επιπτώσεις στην προσπάθεια της Δύσης να δημιουργήσει τη δική της βιομηχανία πράσινης ενέργειας

Η επίμαχη απαγόρευση απηχεί ανάλογες τακτικές της ίδιας της Δύσης στον πόλεμο της κατασκευής και προμήθειας των πολύτιμων ημιαγωγών (τσιπ). Ειδικά η Αμερική προσπαθεί να επιβραδύνει την τεχνολογική ανάπτυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, περιορίζοντας την εξαγωγή εργαλείων και λογισμικού που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προηγμένων τσιπ. Οι απαγορεύσεις, που θα θέσει το Πεκίνο, οι οποίες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, θα καλύπτουν την τεχνολογία και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εξαρτημάτων ηλιακών συλλεκτών, όπως τα μεγάλα πλακίδια/δισκία και οι ράβδοι μαύρου πυριτίου και οι ράβδοι υπεραποδοτικού πυριτίου, όπως ανέφεραν κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Η απαγόρευση, ωστόσο, δεν θα επεκταθεί στα ίδια τα ηλιακά πάνελ της Κίνας, προστατεύοντας μια εξαγωγική αγορά αξίας 40 δισ. δολαρίων τους πρώτους 10 μήνες του 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία του κλάδου. Η διακοπή πρόσβασης στην κινεζική τεχνολογία ηλιακής ενέργειας, όπως οι φούρνοι για την τήξη του πυριτίου, δεν θα ήταν ανυπέρβλητο πρόβλημα για τη Δύση. Είναι αλήθεια ότι η Κίνα, βέβαια, κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού της βιομηχανίας. Κατασκευάζει το 79% του πολυπυριτίου ηλιακών συλλεκτών, το 97% των ηλιακών πλακιδίων και το 85% των φωτοβολταϊκών στοιχείων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Ωστόσο, αρκετές δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Applied Materials, της Enel ή της Norsun της Νορβηγίας, εξακολουθούν να έχουν την τεχνογνωσία και την πνευματική ιδιοκτησία που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών, η οποία αναπτύχθηκε στην Αμερική και στην Ευρώπη προτού η Κίνα με τη χαμηλού κόστους παραγωγή της τις υπερκεράσει. Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί πως μια απαγόρευση θα έβλαπτε την εκστρατεία της Δύσης για την ενίσχυση της εγχώριας κατασκευής ηλιακών συλλεκτών.

Η Ουάσιγκτον, συγκεκριμένα, εφαρμόζει εκπτώσεις φόρου σε εταιρείες που επιθυμούν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά συστήματα εντός συνόρων, ενώ και η Ε.Ε. μπορεί να χαλαρώσει τους κανόνες της για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Η δημιουργία παραγωγικής ικανότητας χωρίς κινεζικά μηχανήματα, βέβαια, θα απαιτούσε ακόμη υψηλότερο αρχικό κόστος. Ειδικοί του κλάδου υπογραμμίζουν ότι η Γηραιά Ηπειρος, η οποία έχει λιγότερο από 10 γιγαβάτ βιομηχανικής ισχύος φωτοβολταϊκών έναντι περίπου 300 γιγαβάτ της Κίνας, θα πρέπει ήδη να δαπανήσει 1 δισ. ευρώ για κάθε επιπλέον γιγαβάτ κατασκευαστικής ικανότητας ηλιακών πάνελ.

Επί παραδείγματι, η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου για την παραγωγή πολυπυριτίου θα χρειαζόταν μερικά χρόνια, λένε οι ειδικοί, ενώ η δημιουργία μιας ολόκληρης αλυσίδας εφοδιασμού για συστήματα ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να διαρκέσει τέσσερις φορές περισσότερο.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, μαζί και με άλλα υπουργεία, σε έκθεσή του στις 30 Δεκεμβρίου του 2022, έθεσε σε διαβούλευση έναν αναθεωρημένο κατάλογο, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ποικίλες τεχνολογίες οι οποίες θα υπόκεινται σε απαγορεύσεις και δεν θα μπορούν να εξαχθούν από την Κίνα.

Λόγω των απαγορεύσεων σε εξαγωγή τεχνολογίας για ηλιακούς συλλέκτες που σχεδιάζει η Κίνα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")