Τα ιρλανδικά αιολικά πάρκα άρχισαν δυναμικά τη χρονιά, παρέχοντας το 41% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας τον Ιανουάριο, ένα νέο ρεκόρ για τον μήνα. Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, αλλά η βιομηχανία προειδοποίησε ότι οι καθυστερήσεις στο σύστημα σχεδιασμού επιβραδύνουν την παράδοση νέων αιολικών πάρκων.

Τα αιολικά παρήγαγαν 1.479 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο μήνα, αύξηση 200 GWh σε σχέση με τον καλύτερο μήνα του προηγούμενου έτους, τον Ιανουάριο και τον έβδομο καλύτερο μήνα στην ιστορία για την αιολική ενέργεια. Αυτό ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 320.000 ιρλανδικών οικογενειών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Energy Ireland, Noel Cunniffe, δήλωσε: «Είναι μια πολύ δυνατή αρχή της χρονιάς και βασίζεται σε ένα ισχυρό τελευταίο τρίμηνο του 2022, όταν η αιολική ενέργεια ήταν η νούμερο ένα πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας».

Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση νέων αιολικών πάρκων με την υποστήριξη των αυξημένων κρατικών επενδύσεων στο σύστημα σχεδιασμού. Τα έργα έχαναν περισσότερο από ένα χρόνο περιμένοντας αποφάσεις για τις αιτήσεις για πολεοδομική άδεια, σημείωσε.

«Δεν έχουμε καμία ελπίδα να επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2030 χωρίς ένα λειτουργικό σύστημα προγραμματισμού και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως τεράστιες επενδύσεις και πρέπει στο An Bord Pleanála (ένα ανεξάρτητο, δικαστικό όργανο που αποφασίζει επί προσφυγών από αποφάσεις σχεδιασμού που λαμβάνονται από τοπικές αρχές στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας), στην Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων & Άγριας Ζωής και σε βασικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ να διασφαλίσουμε ότι οι αιτήσεις μπορούν να αξιολογηθούν γρήγορα και να λάβουν άμεσα εγκρίσεις», είπε ο κ. Cunniffe.