Τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 15 μηνών σημείωσε, την Παρασκευή, ο Dow Jones στην Wall Street, υποχωρώντας κατά 3,13%. Οι επενδυτές ρευστοποίησαν μαζικά θέσεις τους σε μετοχές και επέστρεψαν στην αγορά πετρελαίου, οδηγώντας τον «μαύρο χρυσό» στο επίπεδο των 140 δολαρίων / βαρέλι

Τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 15 μηνών σημείωσε, την Παρασκευή, ο Dow Jones στην Wall Street, υποχωρώντας κατά 3,13%.

Οι επενδυτές ρευστοποίησαν μαζικά θέσεις τους σε μετοχές και επέστρεψαν στην αγορά πετρελαίου, οδηγώντας τον «μαύρο χρυσό» στο επίπεδο των 140 δολαρίων / βαρέλι και ανοίγοντας έναν φαύλο κύκλο για τα χρηματιστήρια του πλανήτη: Η στροφή από τις μετοχές στο πετρέλαιο οδηγεί στα ύψη την τιμή του τελευταίου, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και άρα προκαλώντας περαιτέρω ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια και τοποθετήσεις στο πετρέλαιο.

Στοιχεία

Το τελευταίο αυτό επεισόδιο της εποχής των «αρκούδων» στα χρηματιστήρια προκλήθηκε από την απότομη αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ και έκθεση της Morgan Stanley όπου προβλέπεται ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια τον επόμενο μήνα.

Ο «μαύρος χρυσός» είχε υποχωρήσει από το ρεκόρ των 135,09 δολ. (22/5) στα 123 δολάρια, το βράδυ της Τετάρτης. Το βράδυ της Πέμπτης η τιμή ενισχύθηκε κατά 5,5 δολ. για να «εκτοξευθεί» στα 139,12 δολ. το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη στα χρονικά ημερήσια άνοδο σε απόλυτα μεγέθη.

Οι ανατιμήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ η αμερικανική οικονομία δείχνει να εισέρχεται σε ύφεση.

Ένα μείγμα που θυμίζει την περίοδο του στασιμοπληθωρισμού, στα τέλη της δεκαετίας του 70 και περιορίζει τα περιθώρια χειρισμού των κεντρικών τραπεζών. Ήδη, την Πέμπτη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ προανήγγειλε την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον Ιούλιο.

Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν, μάλιστα, και νέες δηλώσεις στελεχών της διοίκησης της ΕΚΤ, που επιβεβαίωσαν ότι αναλυτές και επενδυτές ερμήνευσαν σωστά το μήνυμα του κ. Τρισέ.

«Η αντίδραση των αγορών ήταν σύμφωνη με την εικόνα που έχουμε στην ΕΚΤ για τις επόμενες 30 μέρες (...) Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο ΔΣ της ΕΚΤ υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων τον Ιούλιο», υποστήριξε ο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ. «Στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές και το ευρύτερο κοινό την Πέμπτη, το οποίο φαίνεται να έγινε κατανοητό», προσέθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Άξελ Βέμπερ.
ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η διοίκηση της Fed περιμένει τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μηνιαία αύξηση κατά 0,5% τον Μάιο, μετά την ενίσχυση κατά 0,2% τον Απρίλιο, ενώ ο «πυρήνας» αναμένεται να τρέξει με 0,2%, από 0,1% έναν μήνα νωρίτερα.

Νωρίτερα, την Τετάρτη, οι αγορές θα λάβουν μια πρώτη... γεύση των προθέσεων της Fed, καθώς δημοσιοποιείται το «μπεζ βιβλίο», όπου οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας σκιαγραφούν την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 09/06/2008)