Η ACWA Power της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι έχουν οριστικοποιηθεί τέσσερις χωριστές συμφωνίες για την ανάπτυξη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν. Η εταιρεία έχει υπογράψει βασικές συμφωνίες υλοποίησης με το Υπουργείο Ενέργειας και συμφωνία συνεργασίας με την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR).

Οι συμφωνίες με το υπουργείο συνεπάγονται την ανάπτυξη συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες, μαζί με συμφωνίες εφαρμογής για 1GW και 1,5GW χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, αντίστοιχα.

Η συμφωνία συνεργασίας που επιτεύχθηκε με τη SOCAR θα εξασφαλίσει τη συνεργασία και την εξερεύνηση στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου.

Οι συμφωνίες στοχεύουν στην ενίσχυση του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν ενσωματώνοντας πρόσθετες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στη θέση της χώρας να διευρύνει την εξαγωγική της αγορά και να διασφαλίσει ότι ο πληθυσμός θα επωφεληθεί από την αποθήκευση μπαταριών και τις υπεράκτιες αιολικές δυνατότητες.

«Σήμερα σηματοδοτεί την επέκταση της συνεργασίας μας με την ACWA Power μέσω έργων αιολικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2,5 GW και τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών για πρώτη φορά στη χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov.