Ο προτεινόμενος κανονισμός της ΕΕ για τις συσκευασίες, που έχει σχεδιαστεί για να καταστείλει την αυξανόμενη ποσότητα αποβλήτων που παράγονται στην Ευρώπη, πρόκειται να προκαλέσει τριβές, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις χώρες της ΕΕ διαμορφώνουν τις θέσεις τους. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση του νόμου για την αντιμετώπιση της δραστικής αύξησης των αποβλήτων συσκευασίας

και την αντιμετώπιση του κατακερματισμού της ενιαίας αγοράς, καθώς οι κυβερνήσεις θεσπίζουν πολιτικές σε εθνικό επίπεδο.

Ακόμη και πριν από τη δημοσίευσή της, η μεταρρύθμιση αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη. Και τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν να υποβάλλουν τροποποιήσεις, ανασύροντας ζητήματα όπως η ισορροπία μεταξύ ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, ο τρόπος διασφάλισης της ορθής συλλογής των αποβλήτων και άλλα.

Κενό σημείο συλλογής

Η θέσπιση συστημάτων συλλογής αποβλήτων αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη μιας κυκλικής οικονομίας. Όμως, ενώ ορισμένα είδη, όπως τα γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια, υποστηρίζονται από ειδικά μέτρα συλλογής, όπως τα συστήματα επιστροφών με εγγύηση, αυτό δεν ισχύει για όλες τις συσκευασίες.

Η πρόταση της Επιτροπής είναι «άδικη», δήλωσε η Annick Carpentier από τη Συμμαχία για τα χαρτοκιβώτια ποτών και το περιβάλλον (ACE), η οποία ζητά ξεχωριστό στόχο συλλογής για τις χάρτινες συσκευασίες.

Πράγματι, ορισμένες συσκευασίες ενδέχεται να απαγορευτούν από την αγορά της ΕΕ, εάν δεν ανακυκλώνονται έως το 2035, σύμφωνα με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Επιτροπής. Ωστόσο, η συλλογή -ένα ζωτικό στοιχείο για την αύξηση της ανακύκλωσης- παραμένει στα χέρια των χωρών της ΕΕ.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η συλλογή είναι το σημείο συμφόρησης και όλοι γνωρίζουμε ότι η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και παρόλα αυτά, σε ορισμένες χώρες, η συλλογή είναι πολύ χαμηλή για ορισμένες συσκευασίες», δήλωσε η ίδια στη EURACTIV.

«Αυτό περιλαμβάνει τα χαρτοκιβώτια ποτών, παρά τις δικές μας προσπάθειες ως βιομηχανία», πρόσθεσε.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Γραφείο (EEB) και η Zero Waste Europe, δήλωσαν στη EURACTIV ότι θα ήταν ανοιχτές σε ξεχωριστούς στόχους συλλογής.

«Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει, φυσικά, οι στόχοι να συνοδεύονται από ισχυρές απαιτήσεις σχεδιασμού που μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι οικονομικοί φορείς θα βελτιώσουν αποτελεσματικά την ανακυκλωσιμότητα των προϊόντων τους», πρόσθεσε η Larissa Copello από την Zero Waste Europe.

Ομοίως, η Delara Burkhardt, σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε στη EURACTIV ότι η ιδέα αξίζει να διερευνηθεί, αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποβαθμιστεί η ανάγκη για αυστηρά κριτήρια ανακυκλωσιμότητας.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιταχθεί στη θέσπιση ξεχωριστών στόχων συλλογής για διαφορετικούς τύπους συσκευασιών.

Σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα, αξιωματούχος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι οι χώρες της ΕΕ αποτυγχάνουν ήδη να εφαρμόσουν σωστά τη νομοθεσία για τα απόβλητα και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να πιεστούν περαιτέρω.

«Πιστεύουμε ότι δεν γίνονται πιο αυστηροί οι κανόνες όταν προφανώς η κατάσταση είναι ήδη προβληματική», δήλωσε ο Aurel Ciobanu-Dordea, διευθυντής για την κυκλική οικονομία στη διεύθυνση περιβάλλοντος της Επιτροπής.

Σε απάντηση, ο νομοθέτης Nils Torvalds αστειεύτηκε: «Δεν μπορείτε να σφίξετε τις βίδες πολύ δυνατά. Λοιπόν, μπορείτε να βιδώσετε πολύ από μια κακή προσέγγιση».

Ενώ ο Ciobanu-Dordea αναγνώρισε τον κίνδυνο να απαγορευτούν τα προϊόντα εάν δεν πληρούν τους στόχους ανακύκλωσης, δήλωσε ότι θα υπάρξει χρόνος για τη βιομηχανία να προσαρμοστεί και να υιοθετήσει τις λύσεις που προβλέπονται στο νέο νόμο.

Ανακύκλωση έναντι επαναχρησιμοποίησης

Η πρόταση μπορεί επίσης να γίνει μια διελκυστίνδα μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν την επαναχρησιμοποίηση και εκείνων που υποστηρίζουν ότι η ανακύκλωση μπορεί μερικές φορές να είναι πιο επωφελής για το περιβάλλον.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Επιτροπή φαίνεται να προωθεί την επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών σε όλες τις χρήσεις, παρόλο που χρειάζονται επίσης ανακυκλωμένα προϊόντα», δήλωσε η νομοθέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Elsi Katainen, η οποία φιλοξένησε την σχετική εκδήλωση.

«Το ζήτημα δεν είναι μαύρο και άσπρο. Μελέτες δείχνουν ότι η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για το περιβάλλον, για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο γρήγορης εξυπηρέτησης», πρόσθεσε.

Η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση είναι επίσης ένα «πολύ καυτό θέμα» για τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον Patrik Brodd, Σουηδό αξιωματούχο της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας στις Βρυξέλλες, η οποία ασκεί τώρα την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν τους στόχους για την επαναχρησιμοποίηση και την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και προειδοποιούν για την αποδυνάμωσή τους.

«Η ΕΕ, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να συνεχίσει τις συνήθεις δραστηριότητες εστιάζοντας μόνο σε σταδιακές βελτιώσεις στα ποσοστά ανακύκλωσης», δήλωσε ο Marco Musso από την EEB.

Η ισχυρή δράση για την πρόληψη των αποβλήτων αποτελεί επίσης προτεραιότητα τόσο για τους Πράσινους, όσο και για τους Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι συσκευασίες είναι γελοία βαριές σε πόρους, με περίπου το 50% του χαρτιού και το 40% του πλαστικού να χρησιμοποιούνται για συσκευασία. Όσο λιγότερες συσκευασίες παράγουμε εξ αρχής, τόσο λιγότερες πρώτες ύλες πρέπει να εξάγουμε», δήλωσε στη EURACTIV η νομοθέτης των Πρασίνων Grace O’Sullivan.

Οι χώρες της ΕΕ επιφυλακτικές ως προς την εναρμόνιση

Άλλα στοιχεία της πρότασης της Επιτροπής κινδυνεύουν να προκαλέσουν προβλήματα. Για παράδειγμα, δεν θα υποστηρίξουν όλες οι χώρες της ΕΕ την ιδέα της εναρμόνισης της νομοθεσίας για τα απόβλητα στα 27 κράτη μέλη, ακόμη και αν αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς της Ένωσης.

«Η ανάγκη για εναρμονισμένη προσέγγιση είναι επίσης μία από τις προκλήσεις», δήλωσε ο Brodd. «Η ΕΕ είναι αρκετά μεγάλη και έχει τόσα πολλά κράτη μέλη που έχουν αναλάβει τις δικές τους πρωτοβουλίες και επενδύσεις, οπότε πρέπει να βρεθεί εκεί μια ισορροπία μεταξύ εναρμόνισης και ευελιξίας και φιλοδοξίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας εξ ονόματος της Επιτροπής, ο Ciobanu-Dordea επεσήμανε τις ευελιξίες της πρότασης, συμπεριλαμβανομένης της εξαίρεσης από τα υποχρεωτικά συστήματα επιστροφής των καταθέσεων για ορισμένα υλικά, εάν οι χώρες μπορούν να αποδείξουν ότι τα ποσοστά συλλογής τους είναι ήδη υψηλά.

Με τις εκλογές της ΕΕ να πλησιάζουν την άνοιξη του 2024, ο χρόνος τρέχει για τους νομοθέτες της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις συσκευασίες πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διακόψει τις εργασίες του.

Η προώθηση του νόμου αποτελεί προτεραιότητα για τη Σουηδία, δήλωσε ο Brodd, αλλά είναι απίθανο οι χώρες της ΕΕ να διαμορφώσουν τη θέση τους πριν από το τέλος της προεδρίας της ΕΕ στις 30 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, οι ακτιβιστές ζητούν γρήγορη πρόοδο όσον αφορά τον νόμο.

«Δεν υπάρχει πραγματικά χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο Musso, ο οποίος προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αποφύγουν τις καθυστερήσεις και να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2024.

Από την πλευρά της βιομηχανίας, η ACE είναι πιο προσεκτική, λέγοντας ότι η νομοθεσία δεν πρέπει να περάσει βιαστικά. «Είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για να καινοτομήσουμε, να αποφασίσουμε για τις αναγκαίες επενδύσεις», δήλωσε ο Carpentier.

«Ταυτόχρονα, πρόκειται για μια τόσο μεγάλη νομοθεσία – τόσο εκτεταμένη, αρκετά πολύπλοκη και με αντίκτυπο σε τόσες πολλές αλυσίδες αξίας – που πιστεύω ότι πρέπει επίσης να πάρουμε το χρόνο για να την κάνουμε να λειτουργήσει», πρόσθεσε. 

euractiv.gr