Αρχισαν οι δοκιμές σε τέσσερα έργα αποθήκευσης μπαταριών στη Λιθουανία, συνολικής ισχύος 200 MW/200 MWh, τα οποία παρέχονται από την εταιρεία ενοποίησης συστήματος Fluence, με σκοπό να συνδεθούν στο δίκτυο σε λίγους μήνες. Η κατασκευή άρχισε στα τέσσερα έργα που συνδέονται με υποσταθμούς σε Šiauliai, Alytus, Utena και Vilnius τον περασμένο Ιούνιο, όπως αναφέρει το Energy-Storage.news. Θα επιτρέψουν

στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να λειτουργεί αυτόνομα και να συγχρονιστεί με το δίκτυο της ΕΕ καθώς η Λιθουανία επιδιώκει να αποσυνδεθεί από το ρωσικό ενεργειακό σύστημα, μια κίνηση που προηγείται της εισβολής της τελευταίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Οι αρχικές δοκιμές των στοιχείων της μπαταρίας, των μετασχηματιστών και του λοιπού ηλεκτρικού εξοπλισμού πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα και θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω δοκιμές και θέση σε λειτουργία για πλήρη εκτόξευση και σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Τα έργα αναπτύσσονται από την κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου του ενεργειακού τομέα EPSO-G μέσω μιας εταιρείας ειδικού σκοπού Energy Cells.

Τα έργα πρόκειται να αρχίσουν να λειτουργούν διαδοχικά και όχι όλα ταυτόχρονα και θα παρέχουν «Υπηρεσία Αποθεματικού Λειτουργικού Συστήματος Απομονωμένης Ηλεκτρικής Ενέργειας», δήλωσε η EPSO-G. Η εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα έργα τον Δεκέμβριο του 2021.

Τα τέσσερα έργα αποθήκευσης μπαταριών είναι μια συνολική επένδυση ύψους 109 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτούνται κατά πλειοψηφία (περίπου 80%) από το σχέδιο NextGenerationEU της ΕΕ για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα (RRF) που ονομάζεται New Generation Lithuania. Στο πλαίσιο του NextGenerationEU χρήματα έχουν ήδη διατεθεί σε έργα αποθήκευσης ενέργειας στη Φινλανδία και την Ελλάδα επίσης.