Oι ισπανικές αρχές απαγόρευσαν την εκφόρτωση δεξαμενόπλοιου Maersk Magellan στην Ταραγόνα επειδή παρέλαβε ένα φορτίο που κάποτε ήταν σε πλοίο με σημαία Ρωσίας. Ο επικεφαλής του λιμανιού στην Ταραγόνα απαγόρευσε στη Maersk Magellan να εκφορτώνει το φορτίο ντίζελ της, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών της Ισπανίας (MITMA), επειδή τα καύσιμα είχαν μεταφερθεί στο παρελθόν από το γερασμένο τάνκερ Nobel

με σημαία Καμερούν. Μέχρι την 1η Ιουλίου 2022, το Νόμπελ ήταν ένα υπό ρωσική σημαία δεξαμενόπλοιο, ονομαζόταν Neatis και ανήκε στη Rusprimeexport LLC με έδρα τη Μόσχα. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πουλήθηκε σε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου στις Σεϋχέλλες, μετονομάστηκε ονομάστηκε εκ νέου και καταχωρήθηκε στο Καμερούν, σύμφωνα με τα αρχεία της Equasis. Σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ, κάθε πλοίο που φέρει τη ρωσική σημαία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022 δεν επιτρέπεται να παραδίδει φορτίο στα ύδατα της ΕΕ.

Το με σημαία Σιγκαπούρης, Maersk Magellan δεν έχει γνωστούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ούτε είχε άμεση αλληλεπίδραση με το Νόμπελ. Ωστόσο, σύμφωνα με το MITMA, ανέλαβε ένα φορτίο από ένα τρίτο δεξαμενόπλοιο, το Elephant με σημαία Βιετνάμ, σε μεταφορά STS κοντά στη Θέουτα. Μετά από επιθεώρηση, οι ισπανικές αρχές διαπίστωσαν ότι το φορτίο από το Elephant προερχόταν αρχικά από τις δεξαμενές του Νόμπελ (πρώην Νeatis).

«Μετά από αυτές τις επαληθεύσεις, η απαγόρευση πρόσβασης στο λιμάνι της Ταραγόνα για το Maersk Magellan έχει συμφωνηθεί λόγω παραβίασης των ευρωπαϊκών κανονισμών… που απαγορεύουν τη συνειδητή και σκόπιμη συμμετοχή σε δραστηριότητες των οποίων σκοπός ή αποτέλεσμα είναι η παράκαμψη [κυρώσεων], » κατέληξε η ΜΙΤΜΑ.

Τα δεδομένα του AIS (όπως φαινεται και στο video) που παρέχονται από το Pole Star επιβεβαιώνουν ότι το Νόμπελ και το Elephant συναντήθηκαν στην πολυσύχναστη ζώνη μεταφοράς STS στα ανοιχτά της Θέουτα στις 5 Φεβρουαρίου και έπλεαν δίπλα δίπλα μέχρι το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου. Αργότερα το απόγευμα,  το Elephant συναντήθηκε με το Maersk Magellan, και τα σήματα AIS τους έδειχναν επίσης ότι έπλεαν κοντά το ένα με το άλλο με χαμηλή ταχύτητα μέχρι το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου.

Μετά από αυτή την αλληλεπίδραση, το Magellan κατευθύνθηκε προς την Tarragona. Σύμφωνα με τη ΜΙΤΜΑ, οι λιμενικές αρχές ενημερώθηκαν για τις συνθήκες μεταφοράς του STS στις 9 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από την άφιξή του.

Οι ισπανικές αρχές δεν ισχυρίζονται ότι το φορτίο προερχόταν από ρωσικό διυλιστήριο. Ωστόσο, το αρχείο AIS του Νόμπελ δείχνει ότι επισκέφτηκε τα ρωσικά ύδατα της βορειοανατολικής Μαύρης Θάλασσας τον Δεκέμβριο, πριν περάσει στη Μεσόγειο και συναντηθεί με τον Elephant.

Η δραστηριότητα μεταφοράς STS που αφορά ρωσικά συμφέροντα έχει αυξηθεί δραματικά στα ύδατα κοντά στη Θέουτα, σύμφωνα με αναλυτές. Η τοποθεσία είναι κατάλληλη για τη μεταφορά του πετρελαίου από τα μικρά δεξαμενόπλοια που χωρούν στα λιμάνια της Βαλτικής της Ρωσίας στα VLCC που παρέχουν μεταφορά μεγάλων αποστάσεων στην Ασία. Αυτό το μοτίβο έχει τραβήξει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ, ιδίως από τη στιγμή που πολλά δεξαμενόπλοια που συνδέονται με τη Ρωσία λειτουργούν πλέον με εναλλακτικούς ασφαλιστές. Σε περίπτωση ατυχήματος STS και διαρροής, οι πιθανότητες εξασφάλισης πληρωμής από ένα νέο ασφαλιστικό ταμείο που υποστηρίζεται από τη ρωσική κυβέρνηση είναι άγνωστες.